Napakymppi-Salmelainen haluaa yhä yhdistää sydämiä – ”Ihmisen ei ole hyvä olla yksin”

Kari Salmelainen sanoo olevansa edelleen oman tien kulkija. – Saan elää unelmaani, vaikka aloitin kaiken tyhjästä ja ilman suurempaa koulumenestystä, Kari tunnustaa.

Kari Salmelainen sanoo olevansa edelleen oman tien kulkija. – Saan elää unelmaani, vaikka aloitin kaiken tyhjästä ja ilman suurempaa koulumenestystä, Kari tunnustaa. (Kuva Anne Anttila)

Kari Salmelainen on nähnyt matkansa varrella onnellisia rakkaustarinoita ja traagisia kohtaloita.

SUOMI 100 Hatustaan ja hymystään tunnettu Kari Salmelainen, 68, on edelleen hauska mies. Kansansuosikiksi hän nousi juontaessaan Napakymppi-nimistä parisuhdevisailua televisiossa vuosina 1985–2002. Ohjelmassa Herra X tai sinkkuneiti valitsivat matkaseuransa kolmesta ehdokkaasta sokkona, vain vastausten perusteella.

Vaikka viihteen moniottelija sanoo aplodikiintiön olevan täynnä, niin yhä edelleen Salmelaisella on paikka suomalaisten sydämissä. Mies on tuttu näky Suomen suvessa ja astetta hauskemmissa kesätapahtumissa.

– Viihdyttäjän viittaa on vaikea heittää hyllylle. Tästä ilmiöstä täytyy olla kuitenkin kiitollinen. Olen äärimmäisen ylpeä esimerkiksi kutsusta nuorten bileisiin, joihin pappaa pyydetään puhumaan mukavia, Kari paljastaa naureskellen.

Napakympin letkeänä juontajana läpimurtonsa tehnyt Salmelainen myöntää, että suositun parisuhdevisailun loppuminen teki kipeää myös henkilökohtaisella tasolla.

– Ohjelmasta ehti tulla 17 vuoden aikana osa peilikuvaani. Arki, elämä ja tulevaisuus pyörivät hyvin pitkälle Napakympin ympärillä. Alkuhämmennyksen jälkeen nollasin tilanteen, pakkasin repun ja lähdin maailmalle, Kari kuvailee jo liki 15 vuoden takaista tapahtumasarjaa.

Napakymppi-Salmelainen on Suomen ainoa ja virallinen parittaja. Television parisuhdevisailu pyöri ruudussa peräti 17 vuotta.
Napakymppi-Salmelainen on Suomen ainoa ja virallinen parittaja. Television parisuhdevisailu pyöri ruudussa peräti 17 vuotta. (Kuva Anne Anttila)

Kapakkasoittajan oppivuodet

Suosikkijuontaja Kari Salmelainen sanoo olevansa Kotkan poika ilman siipii.

– Elämäni ensimmäiset askelmerkit ovat kuin Junnu Vainion kappaleesta Yksinäinen saarnipuu. Laulussa istutaan kallioluodolla ja pohditaan tulevaisuutta. Niin minäkin tein. Istuin laiturilla ja mietin tulevaisuutta. Monet kaverini lähtivät merille, mutta minä en halunnut. Tai en oikeastaan uskaltanut, Kari muistelee.

Vaikka Karista ei tullut merimiestä, niin hänestä tuli mutkien ja hieman sattumustenkin kautta koko kansan viihdetaiteilija. Kaikki sai alkunsa siitä, kun Kotkaan tuli sirkus.

– Menin katsomaan tirehtöörin juontoja. Kokonaisuus oli niin vaikuttava, että siitä lähtien Kari ja mikrofoni olivat lähtemätön yhdistelmä. Järjestin kylän lapsille monenkirjavia tapahtumia ja myös rippileirillä vetämäni illanvietot poikkesivat perinteisistä, Kari muistelee hymyillen.

Kului vain hetki, kun viihdyttäminen vei sujuvasanaisen Kotkan pojan mennessään. Vaikka Kari sai hyvän leipätyön seurakunnan poikatyön ohjaajana, niin mies halusi heittäytyä virran vietäväksi ja siirtyi keikkamuusikoksi.

– Vuodet kapakkasoittajana muokkasivat minusta viihteen moniottelijan. Näin jälkeenpäin tunnen olevani hyvin onnekas, kun uskalsin irrottautua menneistä ja siirtyä rohkeasti eteenpäin.

Siivoojasta kansan suosikiksi

Kierrettyään aikansa kapakoita Kari pysähtyi ja ryhtyi miettimään elämälleen uutta suuntaa. Kaipuu muutokseen sai alkunsa eräänä kesäiltana.

– Istuin keikkabussissa, kun silmiini osui pysäyttävä hetki. Näin rantasaunan ja sen kuistilla kesäillasta nauttivan miehen. Silloin ajattelin, että ihmisen elämällä täytyy olla toisenlainen tarkoitus, kuin istua vuodesta toiseen bassolaatikon päällä ja silmäillä valkoisia kalkkiviivoja.

Samalla kun kaipuu elämänmuutoksesta oli kovimmillaan, Kari huomasi lehdessä ilmoituksen, jossa MTV haki lavastepajaansa siivoojaa ja lavastemiestä. Kari sai paikan ja samalla jalkansa suuren talon oven rakoon.

– Sattuma ja suuri suuni veivät kuitenkin tilanteesta toiseen. Pääsin Simpauttaja-elokuvan äänimieheksi ja sitä kautta viihdetoimitukseen ohjaajaksi. Kun taskussa oli ohjaajan vakinainen tilipussi, tuli tilaisuus ryhtyä juontamaan Napakymppiä. Edessä oli jälleen heittäytyminen kohti uutta tuntematonta, Kari kertaa.

Napakympin suosio tuli myös Karille yllätyksenä. Kanavan johto ehti jo alkumetreillä miettiä myös juontajan vaihtamista.

– Katsojapalautteet arvostelivat kovalla kädellä pukeutumistani ja ennen kaikkea päässäni ollutta hattua. Juontajavaihdos kuitenkin unohdettiin, kun katsojaluvut julkistettiin. Napakymppi kiinnosti 2,2 miljoonaa katsojaa, vaikka Salmelaisella oli hattu päässä, Kari muistelee naureskellen.

Viihteen monitaituri sanoo itkeneensä viimeksi, kun suhde lastensa äidin kanssa päättyi eroon. – Ero oli kova paikka ja pudotti polvilleen, Kari myöntää.
Viihteen monitaituri sanoo itkeneensä viimeksi, kun suhde lastensa äidin kanssa päättyi eroon. – Ero oli kova paikka ja pudotti polvilleen, Kari myöntää. (Kuva Anne Anttila)

Rakkauden lähettiläs

Napakymppivuosien jälkeen Kari Salmelainen otti tietoisen irtioton ja muutti Kanadaan.

– Olin pari vuotta tekemättä yhtään mitään. Pelailin vain golfia ja nautin elämästä. Nollaaminen oli niin perusteellista, että pistin mikrofonitkin lukkojen taakse.

Täydellisen irtioton jälkeen Kari aloitti viihdyttäjän roolin puhtaalta pöydältä. Vaikka ura televisiossa loppui, niin työ rakkauden lähettiläänä kuitenkin jatkui.

– Vein Napakympin studiolta kentälle. Hauska parisuhdeleikki on edelleen suosittu ohjelmanumero niin nuorten illanvietoissa kuin koko kansan kesätapahtumissakin. Tämä kertoo sen, että 90-luvun suosituin tv-ohjelma jätti meihin moniin lähtemättömän vaikutuksen.

Kari on nähnyt matkan varrella monenlaista rakkaustarinaa, mutta valitettavan paljon myös niitä rakkaudettomia tarinoita. Joku löysi kumppanin, mutta toisilla pettymys johti tragedioihin – jopa itsemurhiin. Kolmannet soittivat Salmelaiselle keskellä yötä saadakseen vinkkejä kumppanin löytämisessä.

– Rakkauden kaipuu ja huono itsetunto ovat hiton huono yhdistelmä. Lisäksi nykypäivänä korostetaan liikaa ulkonäköä ja annetaan ymmärtää, että vain kauniit ja rikkaat ovat kovaa valuuttaa sinkkumarkkinoilla. Näin ei ole. Kaikki on mahdollista, jos siistin ulkokuoren alla sykkii lämmin sydän, Salmelainen rohkaisee.

Nettideittailun vaarat

Senssimeklari Salmelainen haluaa antaa kuitenkin pienen vinkin emäntää etsiville sinkkumiehille.

– Älkää heti ensitreffeillä kehuko kaatojen määrällä ja jättäkää myös väliin tarkka selostus kesäauton vaihdelaatikkoremontista. Ja jos viette neidon ulos syömään, niin kohde ei ole sitten nakkikioski, Kari muistuttaa hymyillen.

Salmelainen tietää mitä puhuu ja rohkenee sanoa mielipiteensä myös nykypäivän deittailusta. Hän liputtaa vahvasti rehellisen kohtaamisen puolesta, sillä kaikki eivät viihdy netissä.

– Kun nähdään toisen kasvot, eleet, punastelut ja käsien hikoilut, niin reitti rakkauteen on paljon rehellisemmällä pohjalla. Tuolla netissä on niin mahdottoman helppo leikkiä ison talon isäntää, vaikka todellisuudessa pihalla köllötteleekin parhaat päivänsä nähnyt valametti.

Tuorein aluevaltaus Kari Salmelaisella on yksinäisten ja vanhusten kohtalo.

– Ja heidänkin kohdallaan puhutaan läheisyyden ja rakkauden kaipuusta. Meneillään on nimittäin ilmiö, joka kantaa nimeä Särkyneen sydämen syndrooma. Tilannetta kohentaakseni vedän mielelläni vaikka senioritreffejä. Totuushan on se, että ihmisen ei ole hyvä olla yksin.

Kari viettää talvet ulkomailla, mutta kesän tulleen viihteen monitaituri palaa kuin muuttolintu takaisin kotisuomeen. – Rakastan mökkeilyä ja arjen arvoituksellisuutta kesäsään suhteen, Kari veistelee hyväntuulisena.
Kari viettää talvet ulkomailla, mutta kesän tulleen viihteen monitaituri palaa kuin muuttolintu takaisin kotisuomeen. – Rakastan mökkeilyä ja arjen arvoituksellisuutta kesäsään suhteen, Kari veistelee hyväntuulisena. (Kuva Anne Anttila)

Pienen budjetin matkaaja

Reilut kymmenen vuotta sitten Kari palasi takaisin Suomen Hämeenlinnaan. Hän myi Kanadan talonsa pois ja käänsi jälleen uuden sivun elämässään.

– Aikansa kutakin. Muutaman vuoden irtiotosta jäi kuitenkin voimakas matkustuskipinä. Tähän mennessä olen syönyt aamiaisen yli sadassa eri maassa ja matka jatkuu, Kari selvittää hymyillen.

Matkaseurana Salmelaisella on vaimo ja kamera, repussa passi ja hammasharja.

– Pärjäämme vähäisellä varustuksella ja pienellä budjetilla. Olemme nopeiden lähtöjen mestareita. Tällä tavoin ei tarvitse potea matkakuumetta eikä hukata aikaa matkajärjestelyihin.

Lapset ovat aikuisia ja osa asuu ulkomailla, elämä Suomessa on rauhoittunut. Myös Salmelainen ja hänen Sirpa-puolisonsa viihtyvät Yhdysvalloissa, Amerikan hyvät golfviheriöt vetävät puoleensa.

– Käytännössä meitä ei sido enää mikään Suomeen. Hurjin tavoitteeni on, että saan juhlia Karibialla 100-vuotissyntymäpäivääni ja järjestää kavereilleni kunnon golfturnauksen, Kari veistelee toiveikkaana.

Mutta tulevan kesän Kari viettää jälleen rakkaalla suomimökillään.

– Golfaan, istun laiturilla ja tuuletan ajatuksiani. Teen mahdollisuuksien mukaan myös kivoja keikkoja. Kesäohjelmistooni kuuluu myös Maikkari-pomo Jorma Sairasen kirjoittama ”paljastuskirja”. Sen sijaan oma elämäkertani antaa odotuttaa. Ei se ainakaan tämän kesän lukuelämyksiin ehdi, Salmelainen hymähtää.

Kommentoi Facebookissa