Neljän henkilön mysteerikuolema selviämässä – pakokaasua oli virrannut autotallista asuntoon

Poliisi on saamassa valmiiksi teknisen tutkinnan neljän henkilön menehtymiseen liittyvässä tapauksessa. (Kuvituskuva Poliisi)

Omakotitalosta löytyi menehtyneenä iäkäs pariskunta sekä autotallista kaksi nuorempaa henkilöä.

TUTKINTA Länsi-Uudenmaan poliisi on saamassa valmiiksi teknisen tutkinnan tapauksessa, jossa Kirkkonummen Veikkolassa sijaitsevasta omakotitalosta löytyi neljä menehtynyttä henkilöä joulukuussa 2022.

Tutkintaa johtava rikoskomisario Nina Kangas kertoo, että tekninen tutkinta, jonka osana poliisi muun muassa teki rekonstruktion siitä, miten tilanne omakotitalossa on todennäköisesti edennyt, alkaa olla loppusuoralla. Poliisi on saanut ensimmäiset alustavat tutkimustulokset oikeuslääkäriltä ja odottaa lopullisia tutkimustuloksia, joiden saapumisen ajankohtaa ei pysty tässä vaiheessa ennakoimaan.

− Alustavasti saamamme tiedot tukevat jo aiemmin kertomiamme päätelmiä siitä, että kyseessä on ollut tapaturma. Emme edelleenkään epäile rikosta, vaikka tulemme varmistamaan tämän edelleen käynnissä olevalla taktisella tutkinnalla, Kangas sanoo.

Poliisi jatkaa tapauksen tutkintaa kuolemansyyn selvittämisenä. Kuolemansyyn selvittämistä koskevat asiakirjat ovat salassa pidettäviä, eikä poliisi anna tapauksesta tarkempia lisätietoja. Onnettomuustutkintakeskus ja Länsi-Uudenmaan poliisi ovat tehneet selvitystyötä yhdessä.

Onnettomuustutkintakeskuksen selosteessa kerrotaan, kuinka Kirkkonummen Veikkolasta löytyi maanantaina 19.12.2022 omakotitalosta neljä vainajaa: talossa asunut iäkäs pariskunta, heidän nuorempi sukulaisensa sekä tämän ystävä. Nuorimmatkin olivat yli 30-vuotiaita.

Paikalle tuli maanantaina pariskunnan läheinen, joka löysi pariskunnan makuuhuoneestaan. Pian sen jälkeen löytyi autotallista nuorempi kaksikko. Toinen oli tallissa olleen auton kuljettajan paikalla ja toinen autotallin lattialla.

Kaksikko oli mennyt autotalliin todennäköisesti sunnuntaina 18.12.2022. Heillä oli tekeillä auton kaiuttimien asennus. Jälkikäteen on voitu päätellä, että kaksikko piti autoa käynnissä tallissa – mahdollisesti musiikkilaitteiden sähköntarpeen vuoksi, sillä autotallissa oli lämmitin. Auton käynnissä pitämisen syy ei siis todennäköisesti ollut lämmittäminen. Ulkolämpötila oli nollan tienoilla.

Autotalliin maanantaina mennyt poliisipartio totesi siellä pakokaasun hajua, mutta auto ei enää ollut käynnissä. Auton akku oli tyhjä. Polttoainetta oli jäljellä. Auto oli bensiinikäyttöinen ja yli 15 vuoden ikäinen.

Kellarissa oleva autotalli on kokonaan betonirakenteinen. Tallista pääsee asuntoon vain ulkokautta. Onnettomuustutkintakeskuksen ja poliisin tutkijat laittoivat kokeeksi savupatruunoita autotalliin. Niiden avulla voitiin todeta, että merkkisavua pääsi asuinkerrokseen. Ainoat silmin havaittavat mahdollisuudet olivat neljän putken läpiviennit.

Onnettomuustutkintakeskus toteaa, että pakokaasu ja erityisesti sen sisältämä häkä aiheuttivat henkilöiden taintumisen ja kuoleman ensin autotallissa ja myöhemmin asuinkerroksessa. Oikeuslääketieteellisen tutkimuksen tulokset tukevat tätä päätelmää. Iäkäs pariskunta oli päivävaatteissa, mistä voidaan päätellä kuolemien tapahtuneen ennen sunnuntain ja maanantain välistä yötä. Sellaisia tulisijoja ei ollut, joista olisi voinut tulla autotalliin ja asuntoon vastaavanlaisia palokaasuja.

Autotallin ovessa oli ilmanvaihtoaukot. Savupatruunakokeen yhteydessä todettiin, että niistä virtasi ilmaa sisään päin, joten lisääntynyt pakokaasu ilmeisesti virtasi pääasiassa asunnon suuntaan.

Kuolemansyytilastojen mukaan polttomoottorien häkäpäästöihin on viimeisten kolmen vuoden aikana tapaturmaisesti kuollut vuosittain 1–2 ihmistä.

Lue myös: Omakotitalossa kuoli kaksi iäkästä ja kaksi 30-vuotiasta henkilöä – menehtyneiden kuolemansyy ei ole vielä tiedossa

Kommentoi Facebookissa