Nelli pelasti sydänkohtauksen saaneen isäntänsä hengen

Labradorinnoutaja Nellillä on ihmismäisiä tapoja, sillä koira osaa hakea jopa postin. Postinkantajat ovat nimenneet Nellin ammattitoverikseen.

Labradorinnoutaja Nellillä on ihmismäisiä tapoja, sillä koira osaa hakea jopa postin. Postinkantajat ovat nimenneet Nellin ammattitoverikseen. (Kuva Anne Anttila)

Pehmoleluista pitävä labradorinnoutaja on yksi viikonvaihteessa palkituista Sankarikoirista.

KOIRAT Nuuhkaisu, lipaisu ja se on siinä. Olen tervetullut oulaistelaisen Sankarikoira Nellin, 10, kotiin.

Eteisessä tulijaa odottaa kuitenkin pieni yllätys, kun eloisa koiraneiti esittelee lelukoppansa sisällön. Ja tässä lelumäärässä riittääkin esiteltävää. On isoa, pientä, pitkulaa ja pötkylää. Toisilla on korvat ja toisilla pitkä häntä. Löytyy sinistä, punaista, vihreää ja monenkirjavaa. Kaikki ovat kuitenkin pehmeitä ja yhtä rakkaita.

Nellin isäntäväki, Sirkka ja Martti Raudaskoski seuraavat vierestä karvaisen perheenjäsenensä touhuja ja yhtyvät ilonpitoon.

– Tähän näkyyn ei koskaan kyllästy. Nelli rakastaa yli kaiken pehmolelujaan. Hän hoitaa, hellii ja paapoo niitä kuin äiti lapsiaan.

Nelli on lisäksi tarkka siitä, että kaikki lelut kasataan aina yöksi takaisin koppaan.

– Ennen tyttö teki sen itse, mutta nykyään Nelli teetättää sen meillä, Raudaskosket paljastavat naureskellen.

Kaikki ei ollut kunnossa

Nellin sankariteko sijoittuu vuoden 2015 maaliskuiseen aamuyöhön. Raudaskosken pariskunta oli vielä nukkumassa, kun Nelli ryhtyi tökkimään kuonollaan Martti-isäntää. Isäntä ei kuitenkaan herännyt, joten koira meni herättelemään vuoteen toisella puolella nukkuvaa Sirkkaa.

– Havahduin ja ajattelin ensimmäisenä, että koira haluaa ulos. Tästä ei ollut kuitenkaan kysymys. Saatuaan minut hereille Nelli juoksi isännän viereen ja alkoi hädissään tökkimä tätä uudestaan. Silloin tiesin, ettei kaikki ollut kunnossa, Sirkka taustoittaa hiljaisena.

Tällä välin myös Martti havahtui tilanteeseen.

– Tunsin unen läpi Nellin kostean kuonon, mutta olin niin tokkurassa, etten tajunnut tilannetta. Siinä vaiheessa kun heräsin, olin kauttaaltani hiestä märkä ja rinnasta puristi, Martti kuvailee tapahtumia.

Sankarikoira Nelli aavisti, ettei sydänkohtauksen saaneella Martti-isännällä ollut kaikki hyvin ja herätti Sirkka-emännän tarkistamaan tilanteen.
Sankarikoira Nelli aavisti, ettei sydänkohtauksen saaneella Martti-isännällä ollut kaikki hyvin ja herätti Sirkka-emännän tarkistamaan tilanteen. (Kuva Anne Anttila)

Ambulanssin ollessa tulossa Sirkka mittasi miehensä verenpaineet ja soitti samalla hoitoalalla toimivalle tyttärelleen.

– Onneksi apu tuli nopeasti, sillä lukemat olivat hälyttävät. Pulssikaan ei ollut enää kuin 35, Sirkka muistelee.

Nukkuessaan sydäninfarktin saanut Martti kiidätettiin Oulaisten aluesairaalan kautta suoraan Oulun yliopistolliseen sairaalaan, jossa tehtiin pallolaajennus.

– Kohtaus oli sen verran voimakas, että jouduin operaation jälkeen vuorokaudeksi tehohoitoon. Kaikki päättyi kuitenkin hyvin ja kiitos tästä kuuluu Nellille. Ilman tyttöä en olisi tässä, Martti sanoo liikuttuneena.

Postinkantajan kollega

Uroteon jälkeen Nelli on saanut luonnollisesti ansaittua huomiota, jonka puutteesta koiraneiti ei ole toki aikaisemminkaan kärsinyt.

– Sen verran Nelli ajatteli käyttää tilannetta hyödykseen, että vaihtoi pelastustyön kunniaksi makkaramerkkiä. Ennen kelpasi perinteinen lauantaimakkara, mutta nyt maistuu parhaiten saunapalvi. Luonnollisesti se lihaisin ja kallein versio, Martti paljastaa naureskellen.

Raudaskosken Nelli, kuten koiraneitiä kutsutaan, tunnetaan kylällä myös muista ihmeteoista.

– Nelli on saanut hyvin ”ihmismäisen” kasvatuksen. Neiti ymmärtää puhetta, joten likan kuullen ei sovi ihan kaikkea höpötellä, Sirkka-emäntä hymähtää.

Nelli on isäntäväkensä mukaan myös hyvin oppivainen.

– Ja ilman minkäänlaista koulutusta. Nelli on esimerkiksi kolmen kuukauden ikäisestä pennusta saakka hakenut postin ja tärkeä tehtävä jatkuu edelleen. Päivittäin ja kellontarkasti Nelli juoksee laatikolle ja odottaa postiauton saapumista. Hän on hyvin tunnollinen työssään ja saanut tunnustusta myös postinkantajilta, jotka puhuttelevat Nelliä kollegakseen, Martti luonnehtii hymyillen.

Nelli tuntee myös värit.

– Pentuna Nellillä oli tapana kasata pehmolelut värien mukaan. Siniset sinisten joukkoon ja punaiset punaisten. Nykyään hän valitsee pehmolelun emännän paidan värin mukaan.

Nelli rakastaa pehmoleluja, jotka hän osaa lajitella jopa värien perusteella omaan ryhmäänsä.
Nelli rakastaa pehmoleluja, jotka hän osaa lajitella jopa värien perusteella omaan ryhmäänsä. (Kuva Anne Anttila)

Nelijalkainen navigaattori

Älykkyytensä lisäksi Nelli on hyvin luonteikas. Jalasjärvellä syntynyt ja puhtaat rotupaperit omaava labradorineitokainen on omaksunut jo pennusta lähtien avarakatseisuuden sekä rajattoman liikunnallisuuden maustettuna hyvällä uimataidolla.

– Nelli on myös nelijalkainen navigaattori. Se kulkee metsässä kuin kotipihallaan, joten tämän tytön seurassa ei tarvitse pelätä eksymistä.

Nellin hyvistä suunnistustaidoista on hyötyä erityisesti marjastus- ja sieniretkillä.

– Nellin nenä haistaa hyvät marjamaastot ja neitistä on tullut myös erinomainen sienikoira. Nelli oppi pentuna tunnistamaan jopa korvasienet, Sirkka iloitsee.

Nellin älyllisestä lahjakkuudesta kertoo myös muutaman vuoden taakse sijoittuva tapahtumasarja, joka sai alkunsa kadonneesta kaulapannasta. Nelliä ei yleensä moitita, mutta tässä tilanteessa Martti tuli käyttäneeksi pientä moitteen sanaa.

– Panta oli uusi ja kun Nelli tuli kotia ilman kaulapantaa, mainitsin siitä tytölle. Nelli kääntyi samalla ympäri ja pinkaisi metsään. Ehdimme jo huolestua, mutta huoli oli turha. Nelli tuli muutaman tunnin kuluttua takaisin, kadonnut panta suussaan, Martti selvittää naureskellen.

Ikäneito on ikisinkku

Sen sijaan poikakoirien suhteen Nellin ei tarvitse käyttää suunnistustaitojaan eikä myöskään monipuolista viehätysvoimaansa. Nelli on ikäneito tai nykykielellä sanottuna, ikisinkku.

Nelli on kuitenkin kaikkien kaveri. Ystävistä parhaat ovat Raudaskosken perheen lasten lemmikit, kääpiövillakoira Albert sekä hyväksi kakkoseksi noussut irlanninsusikoira Lassi. Vaikka Nelli viihtyy myös lajitoveriensa kanssa, niin paras seura löytyy kuitenkin isäntäväen parista.

– Perheenjäsenenä Nelli on mukana kaikissa arjen askareissa. Koiraneiti tykkää myös matkustaa, joten autoilu on Nellille tuttua ja mieluisaa puuhaa.

Viime viikonloppuna Nelli tutustuu myös Helsinkiin. Ei ainoastaan turistina, vaan myös ansioituneena kunniavieraana. Nelli vastaanotti Sankarikoiran arvon 17 muun ihmishenkiä pelastaneen lajitoverinsa kanssa.

Kommentoi Facebookissa