Niinistö tapasi tuoreen rauhannobelistin Etiopiassa – ”On vaikuttavaa, kun havaitsee ihmisessä sellaista päättäväisyyttä”

Pääministeri Abiy Ahmedin palkittiin Nobelin rauhanpalkinnolla viime viikolla.

Pääministeri Abiy Ahmedin palkittiin Nobelin rauhanpalkinnolla viime viikolla. (Kuva Juhani Kandell/ Tasavallan presidentin kanslia)

Vierailulla painottuivat rauha, naisten asema, ilmastonmuutos sekä Euroopan ja Afrikan välinen yhteistyö.

PRESIDENTTI Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tekee virallisen vierailun Etiopiaan 15.–16. lokakuuta 2019. Vierailu käynnistyi Etiopian presidentti Sahle-Work Zewden sekä tuoreen rauhannobelistin, Etiopian pääministerin Abiy Ahmedin tapaamisilla.

Presidentti Sahle-Work Zewden kanssa pitämässään yhteisessä lehdistötilaisuudessa presidentti Niinistö nosti esille Etiopiassa tehdyn työn rauhan saavuttamiseksi Etiopian ja Eritrean välillä.

– Tällä on suuri merkitys myös globaalisti. Tämä on esimerkki siitä, että pitkäkestoinen konflikti voidaan ratkaista. Se on rohkaiseva viesti meille kaikille.

Presidentit käsittelivät kahdenvälisissä keskusteluissaan lisäksi naisten ja tyttöjen asemaa sekä ilmastonmuutosta, jotka ovat hyvin ajankohtaisia aiheita myös Etiopiassa. Etiopia on viime vuosina vahvistanut naisten asemaa politiikassa ja yhteiskunnassa. Presidentti Niinistön mukaan tämä on yksi toimivan yhteiskunnan edellytyksistä.

– Uskon, että Suomessa meillä ei olisi hyvinvointivaltiota, jos emme olisi avanneet ovia tytöille ja naisille.

Myöhemmin päivällä presidentti Niinistö jatkoi samoista aiheista myös pääministeri Abiy Ahmedin kanssa. Etiopia muun muassa istutti viime kesänä yhdessä päivässä jopa 300 miljoonaa puuta. Presidentti Niinistö kertoi olevansa tyytyväinen siihen, että julkilausumien sijasta on nyt edetty tekoihin ja konkretiaan.

Etiopian presidentti Sahle-Work Zewden vastaanotti presidentti Sauli Niinistön vierailulle Addis Abebassa.
Etiopian presidentti Sahle-Work Zewden vastaanotti presidentti Sauli Niinistön vierailulle Addis Abebassa. (Kuva Juhani Kandell/ Tasavallan presidentin kanslia)

Presidentti Niinistö myös kehui pääministeri Abiyn päättäväisyyttä rauhan saavuttamiseksi ja esimerkiksi demokratiauudistusten läpiviennissä.

– Tietyllä tavalla on vaikuttavaa, kun havaitsee ihmisessä sellaista päättäväisyyttä, että nyt mennään eteenpäin. Asenne on tärkeä, hän totesi.

Lisäksi presidentti Niinistö ja pääministeri Abiy keskustelivat Euroopan ja Afrikan yhteistyöstä. Presidentti kertoi, että Abiyn mukaan yhä useampi afrikkalainen johtaja pitää Eurooppaa keskeisenä yhteistyökumppanina. EU:n tulisi kuitenkin kyetä tekemään vahvempaa ja yhtenäisempää ulkopolitiikkaa.

– Kiina ja Turkki ovat täällä aktiivisia, mutta Afrikka on lähellä Eurooppaa ja meillä on paljon yhteisiä kiinnostuksen aiheita. Euroopalla pitää olla täällä jonkinlainen asema, hän sanoi.

Myöhemmin Niinistö puhui lisää ilmastonmuutoksesta Climate Action: Results We Can Measure -seminaarissa. Puheessaan hän korosti tarvetta konkreettisille teoille. Presidentti Niinistön virallisen vierailun ensimmäisen päivän päätti naisten taloudellista voimaantumista käsittelevä She For Business -tilaisuus. Niinistö on toiminut UN Womenin maailmanlaajuisen HeForShe-tasa-arvoliikkeen lähettiläänä vuodesta 2015 lähtien.

Kyseessä on ensimmäinen presidenttitason vierailu Suomen ja Etiopian välillä sekä presidentti Niinistön ensimmäinen virallinen vierailu Afrikassa. Aiemmin presidentti Niinistö on vieraillut Afrikan maista Etelä-Afrikassa vuonna 2013 presidentti Nelson Mandelan muistotilaisuuden johdosta. Presidentti Niinistön seurueeseen kuuluu myös kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

  • Lähde Tasavallan presidentin kanslia

Lue myös: Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio matkustavat Tokioon – presidenttipari osallistuu Japanin keisarin kruunajaisiin

Kommentoi Facebookissa