Niinistön terveiset Washingtonista – selvä prosessi puolustus- ja turvallisuusyhteistyön lisäämiseksi aloitetaan

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Yhdysvaltain presidentti Joseph R. Bidenin Washingtonissa maaliskuussa. (Kuva Elina Karjalainen/ Suomen Washingtonin-suurlähetystö)

Suomella ja Yhdysvalloilla on erittäin hyvä yhteisymmärrys ja yhteinen käsitys kokonaistilanteesta.

PRESIDENTTI Tasavallan presidentti Sauli Niinistö teki työvierailun Yhdysvaltoihin ja tapasi Yhdysvaltain presidentti Joseph R. Bidenin perjantaina 4. maaliskuuta 2022 Washingtonissa.

Presidenttien tapaaminen järjestettiin Valkoisessa talossa iltapäivällä. Ennen kahdenvälisten keskustelujen alkua, median vielä läsnä ollessa, presidentti Biden toivotti presidentti Niinistön tervetulleeksi Yhdysvaltoihin hetkenä, joka on hyvin kriittinen koko Euroopalle.

Presidentti Biden kertoi presidenttien pitäneen yhteyttä säännöllisesti jo aiemmin ja koordinoineen yhteistä transatlanttista vastausta Venäjän perusteettomalle hyökkäykselle Ukrainaan.

– Suomi on kriittinen kumppani Yhdysvalloille, myös puolustusyhteistyön osalta.

Presidentti Niinistö puolestaan sanoi, että heidän ajatuksensa ovat tällä hetkellä niiden ukrainalaisten luona, jotka urheasti taistelevat maansa puolesta. Lisäksi hän jatkoi toivovansa, että tämä tapaaminen vahvistaa entisestään pitkäaikaista kumppanuutta ja hyviä suhteita sekä Suomen ja Yhdysvaltojen että pohjoismaiden osalta.

Tapaamisen jälkeen presidentti Niinistö kertoi suomalaismedialle käyneensä presidentti Bidenin kanssa pitkän ja perusteellisen keskustelun. Aiheena oli muun muassa Venäjän hyökkäys Ukrainaan sekä turvallisuuden merkitys.

– Miten Venäjän hyökkäys on itseasiassa johtanut Euroopan yhdistymiseen ja myöskin transatlanttisen suhteen tiivistymiseen entisestäänkin.

Lisäksi keskustelua käytiin Suomen ja pohjoismaiden turvallisuudesta. Presidentti Niinistö totesi tulevia ehdotuksia tai aloitteita yksilöimättä, että tarkoituksena on aloittaa selvä prosessi puolustus- ja turvallisuusyhteistyön lisäämiseksi.

– Oli helppo todeta, että meillä on ollut pitkään yhteistyötä myöskin turvallisuus- ja puolustussektorilla, sitä tullaan nyt kehittämään edelleen.

Presidentin mukaan päivän keskusteluissa kävi myös selväksi, että Yhdysvallat edelleen pitää Naton avoimien ovien politiikkaa tärkeänä.

– Kaiken kaikkiaan meillä oli erittäin hyvä yhteisymmärrys ja myöskin yhteinen käsitys kokonaistilanteesta tällä hetkellä.

Presidentti Bidenin tapaamisen lisäksi presidentti Niinistön ohjelmassa oli muun muassa keskusteluja republikaanijohtaja Mitch McConnellin, senaattori Tom Cottonin ja CIA:n johtaja William Burnsin kanssa. Tiivis työmatka oli kestoltaan noin vuorokauden mittainen.

  • Lähde Tasavallan presidentin kanslia

Lue myös: Presidentti Sauli Niinistö työvierailulle Washingtoniin – tapaa Joe Bidenin Valkoisessa talossa

Kommentoi Facebookissa