NOBEL Tämänvuotinen, Kolumbian presidentti Juan Manuel Santosille Oslossa 10. joulukuuta 2016 luovutettava Nobelin rauhanpalkintomitali on valmistettu kullasta, joka on peräisin kahdesta pienestä kolumbialaisesta, vastuullisen tuotannon sertifioinnin saaneesta kultakaivoksesta.
Rauhanpalkinto on kaksoisvoitto Kolumbialle, koska vastuullisesti tuotetusta, Fairmined-sertifioidusta kullasta valmistetulla Nobel-palkinnolla on suuri symbolinen merkitys maan kaivostyöläisille ja rauhanprosessille.
– Aseistetut rikolliset joukot ovat jo pitkään käyttäneet kaivosalaa hyväkseen rahanpesussa ja oman toimintansa rahoittamisessa. Kun maata aletaan nyt rakentaa uudelleen, vastuullisesti toimivilla pienillä kaivoksilla tulee olemaan tärkeä merkitys, toteaa Alliance for Responsible Mining -järjestön Kenneth Porter.
Yksi vastuullisesti toimivista kaivoksista sijaitsee La Llanadassa, Narinossa, joka on kärsinyt suuresti Kolumbian sisällissodasta.
Kullankaivuu on tärkeä tulonlähde monissa Latinalaisen Amerikan, Afrikan ja Kaakkois-Aasian köyhissä yhteisöissä. Suurin osa uudesta kullasta tulee suurilta kaivosyhtiöiltä, joita valvotaan kansallisella ja kansainvälisellä lainsäädännöllä ja säädöksillä.
Loput 10–15 prosenttia tulee pienistä, usein laittomista kaivoksista, jotka työllistävät yli 10 miljoonaa ihmistä eli noin 90 prosenttia kaikista maailman kaivostyöntekijöistä. Alan suurimmat haasteet liittyvätkin juuri näihin pieniin kaivoksiin.
Viime vuonna valmistettiin ensimmäinen rauhanpalkintomitali vastuullisesti tuotetusta kullasta. Tarkoitus on kiinnittää huomiota pienissä kaivoksissa vallitseviin, usein vaikeisiin työolosuhteisiin sekä kaivosten aiheuttamaan ympäristön kuormittumiseen.
– Pienissä kaivoksissa työskennellään usein käsin. Kaivostyöntekijät kaivavat ja huuhtovat kultaa menetelmällä, jossa käytetään elohopeaa, joka on haitallista sekä työntekijöille että ympäristölle, toteaa Kenneth Porter.
Alliance for Responsible Mining -järjestö auttaa pieniä kaivoksia saamaan Fairmined-sertifioinnin, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että tuottajat saavat oikeudenmukaisen hinnan kullasta sekä mahdollisuuden investoida toimintaansa. Siitä hyötyvät niin työpaikka ja kaivostyöntekijät itse kuin ympäröivä yhteisökin.
– Olemme iloisia, että tämänvuotinen rauhanpalkintomitali valmistetaan sertifioidusta kullasta. Työskentelemme päivittäin kaivoksissa hengenvaarallisissa oloissa, ja samanaikaisesti joudumme elämään konfliktien keskellä. Me kaivostyöntekijät kaipaamme rauhaa, sanoo Harbi Guerrero, pienen kaivoksen työntekijä La Llanadasta.
Norjan rahapaja on valmistanut Nobelin rauhanpalkintomitalin Norjan Nobel-komitean toimeksiannosta aina vuodesta 1901 asti.
Kommentoi Facebookissa