Nobelin rauhanpalkinto Maailman ruokaohjelmalle – auttoi lähes 100 miljoonaa nälänhädästä kärsivää

Konfliktit ovat johtaneet nälänhätään esimerkiksi Kongon demokraattisessa tasavallassa, Nigeriassa, Etelä-Sudanissa ja Burkina Fasossa.

Konfliktit ovat johtaneet nälänhätään esimerkiksi Kongon demokraattisessa tasavallassa, Nigeriassa, Etelä-Sudanissa ja Burkina Fasossa. (Kuvituskuva Fotolia)

Ohjelma edesauttaa rauhaa konfliktialueilla ja estää nälänhädän käyttämistä aseena sodissa.

NOBEL Norjan Nobel-akatemia on myöntänyt vuoden 2020 rauhanpalkinnon Maailman ruokaohjelma WFP:lle. Perusteluiden mukaan ohjelma taistelee nälänhätää vastaan, edistää rauhaa konfliktialueilla ja pyrkii estämään nälänhädän käyttämistä aseena sodissa.

World Food Programme on maailman suurin organisaatio alallaan, vuonna 2019 se auttoi lähes 100 miljoonaa nälänhädästä kärsivää ihmistä 88 maassa.

Komitea sai yli 300 ehdotusta palkinnon saajiksi, ennakkoveikkauksissa esiin nostettiin muun muassa Greta Thunbergin sekä Uuden Seelannin pääministerin Jacinda Ardernin nimet. Ehdotetuissa palkinnonsaajissa oli 211 henkilöä ja 107 järjestöä. Nobel-komitea ei itse julkista etukäteen ehdokkaita.

Etiopian pääministeri Abiy Ahmed palkittiin viime vuonna, hän solmi naapurimaan Eritrean kanssa pitkän sotatilan päättäneen rauhansopimuksen. Presidentti Martti Ahtisaari sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2008.

Lue myös: Nobelin rauhanpalkinto Etiopian pääministerille – ilmastoaktivisti Greta Thunberg oli ennakkosuosikki

Kommentoi Facebookissa