Nobelin rauhanpalkinto Etiopian pääministerille – ilmastoaktivisti Greta Thunberg oli ennakkosuosikki

Pääministeri Abiy Ahmedin ansioiksi on luettu erityisesti Eritrean kanssa solmittu rauhansopimus.

Pääministeri Abiy Ahmedin ansioiksi on luettu erityisesti Eritrean kanssa solmittu rauhansopimus. (Kuva AOP)

Pääministeri Abiy Ahmedilla oli Etiopian ja Eritrean rauhansopimuksessa ratkaiseva rooli.

NOBEL Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2019 saa Etiopian pääministeri Abiy Ahmed. Ahmedin ansioiksi on luettu erityisesti Eritrean kanssa solmittu rauhansopimus, joka lopetti monivuotisen sotatilan naapurimaiden välillä.

Nobelin rauhanpalkinnon saaja kiinnosti poikkeuksellisen paljon myös vedonlyöntitoimistoja. Heidän kaavailuissaan selkeänä ennakkosuosikkina oli ruotsalainen 16-vuotias ilmastoaktivisti Greta Thunberg.

Norjan Nobel-komitea kiitti 43-vuotiasta Abiy Ahmedia myös monista muista saavutuksista. Hän on määrännyt tuhansia poliittisia vankeja vapautettavaksi Etiopiassa, kitkenyt korruptiota, vahvistanut naisten asemaa, vähentänyt mediaan kohdistunutta sensuuria sekä laillistanut aikaisemmin kiellettyjä oppositioryhmiä. Jännitteitä on kuitenkin edelleen Afrikan sarven maissa.

– Epäilemättä jotkut ajattelevat, että tämän vuoden palkinto myönnetään liian aikaisin. Norjan Nobel-komitea uskoo, että Abiy Ahmedin ponnistukset ansaitsevat tunnustusta ja tarvitsevat rohkaisua juuri nyt, komitea ilmoitti lausunnossaan Ylen mukaan.

Nobelin rauhanpalkinto myönnetään henkilölle tai organisaatiolle, joka on tehnyt työtä maailmanrauhan eteen. Viime vuonna palkinnon jakoivat kongolainen lääkäri Denis Mukwege sekä irakilainen jesidiaktivisti Nadia Murad.

Lue myös: Nobelin rauhanpalkinto lääkärille sekä jesidiaktivistille – molemmat auttavat seksuaalisen väkivallan uhreja

Kommentoi Facebookissa