Nord Streamin kaasuputket vuotavat – syynä epäillään olevan sabotaasi

Putkenlaskualus Solitaire asensi Nord Stream 2 -maakaasuputken Suomenlahdella.

Putkenlaskualus Solitaire asensi Nord Stream 2 -maakaasuputken Suomenlahdella. (Kuva Nord Stream 2 AG)

Tutkijoiden mukaan räjähdysten takana on mahdollisesti Venäjä.

NORD STREAM Itämerellä olevissa Venäjältä Saksaan kulkevissa Nord Stream 1 ja Nord Stream 2 -kaasuputkissa on havaittu kolme vuotoa lyhyellä matkalla yhden päivän aikana.

Nord Stream 1 -kaasuputken kaksi vuotoa sijaitsevat Tanskalle kuuluvan Bornholmin saaren koillispuolella, Nord Stream 2 -putki vuotaa Dueodden rannan eteläpuolella. Kaasuputkijärjestelmää operoivan Nord Stream AG -yhtiön mukaan on mahdotonta arvioida, milloin kaasuputket saataisiin takaisin toimintavalmiuteen.

Saksan geologisen tutkimuskeskus GFZ:n mukaan seismografit ovat mitanneet alueella kaksi järistystä, ensimmäinen aikaisin maanantaiyönä kello 2.03 ja toinen kello 19.00. Ruotsin kansallinen seismologinen verkosto kuvailee piikkejä räjähdyksiksi, eikä esimerkiksi maanjäristyksiksi.

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen sanoi uutistoimisto Reutersille, että vuodot johtuvat tahallisista toimista.

– Viranomaiset arvioivat nyt, että kyseessä ovat selkeästi tahalliset toimet. Kyseessä ei ollut onnettomuus.

Naton tutkimusryhmän johtaja Arnold Dupuy kommentoi Ruotsin SVT:lle, että sabotaasin takana voisi olla useita valtioita tai ryhmiä.

– Ne voivat olla ryhmiä, jotka vastustavat Kremliä, ehkä Ukrainasta tai muualta. Tämä voi olla myös Venäjä-mielisten aktivistien tai tahojen mielestä hyvä tapa varmistaa, että kaasu ei pääse Eurooppaan.

Länsimaiset tutkijat epäilevät yleisesti, että Venäjä on sabotoinut kaasuputkia itse. Ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja Mikael Wigell arvioi motiivin voivan olla Euroopan painostaminen.

– Kaikki viittaa pitkälti siihen, että venäläiset ovat asialla, Wigell kommentoi Iltalehdelle.

Lue myös: Rajavartiolaitos pitää esteaitaa itärajalle tarpeellisena – turvallisuusympäristö on muuttunut

Kommentoi Facebookissa