Nuoret ammattiin opiskelevat mittelevät taidoillaan

Viherrakentamisen Taitaja-semifinaalissa työskenneltiin pihakivien parissa.

Viherrakentamisen Taitaja-semifinaalissa työskenneltiin pihakivien parissa. (Kuva Tredu, painoviestintä)

Ammattitaidon SM-kilpailun semifinaalit käyvät vilkkaina ympäri Suomea.

OPISKELU Ammattitaidon SM-kilpailu Taitaja on Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ammatillisen koulutuksen päätapahtuma. Tammi-helmikuussa yli 1 500 ammatillisessa oppilaitoksessa opiskelevaa nuorta tavoittelee oman ammattinsa finaalipaikkaa ympäri Suomea järjestettävissä semifinaaleissa. Taitaja-lajit kattavat lähes kaikki ammattioppilaitoksissa opiskeltavat alat.

Kolmen viikon aikana karsitaan finaalipaikat lähes 50 lajissa. Lajeja ovat muun muassa autokorinkorjaus, metsäkoneenkäyttö, CAD-suunnittelu, verkkosivujen tuottaminen, hiusmuotoilu, yrittäjyys, maalaus ja tapetointi, sähköasennus, kondiittori, tarjoilija, CNC-koneistus ja laborantti.

Näytöslajien kautta tutustutaan myös tulevaisuuden aloihin kaupunkiviljelyyn ja robotiikkaan. TaitajaPLUS-lajit on tarkoitettu erityistä tukea tarvitseville nuorille.

Teknologian kehittyminen näkyy myös ammatillisessa koulutuksessa, ja muuttaa monia perinteisiä aloja ja ammatteja. Taitaja on helppo tapa tutustua ammatteihin ja nähdä, mihin ammatillinen koulutus ja työelämä ovat menossa. Tapahtuma tehdään tiiviissä yhteistyössä työelämän ja yritysten kanssa.

Taitaja2017 järjestetään toukokuussa Helsingin Messukeskuksessa. Tapahtumassa koululainen kohtaa yritysjohtajan ja professori pääsee kokeilemaan kädentaitoja. Yhteistä on halu näyttää, miten hyviä me yhdessä olemme.

Yleisölle tapahtuma tarjoaa erinomaisen tilaisuuden tutustua eri ammattialoihin. Nähtävillä on niin perinteisiä kuin tulevaisuuden ammattialoja, joista innostavimpina kaupunkiviljely, robotiikka ja pelituotanto. Tapahtumaan osallistuu myös lukuisa joukko kilpailijoita muista maista.

Ammattitaidon SM-kilpailun Taitajan semifinaalit järjestetään 18.1.−9.2.2017 eri puolilla Suomea. Osa semifinaaleista on avoinna yleisölle. Helsingin Messukeskuksessa 15.–18.5.2017 järjestettävään Taitaja2017 Helsinki -tapahtumaan on maksuton sisäänpääsy.

Kommentoi Facebookissa