Nuorisosäätiön yleishyödyllisyysasema peruutettiin – ”Toiminta ei täytä laissa asetettuja vaatimuksia”

Nuorisosäätiön yleishyödyllisenä tehtävänä on ollut tarjota kohtuuhintaisen asumisen tarjoaminen nuorille.

Nuorisosäätiön yleishyödyllisenä tehtävänä on ollut kohtuuhintaisen asumisen tarjoaminen nuorille. (Kuva Fotolia)

Julkisuudessa jälleen oleva säätiö muistetaan tuomioitakin tuoneesta vaalirahaskandaalista.

TALOUS Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA on päättänyt peruuttaa Nuorisosäätiön yleishyödyllisyysaseman, koska Nuorisosäätiön toiminta ei täytä lain yleishyödyllisyydelle asettamia vaatimuksia. Nuorisosäätiö ei ole noudattanut aravalain ja korkotukilain yleishyödyllisyyssäännöksiä eikä ARA:n antamia ohjeita.

Nuorisosäätiöllä on muun muassa laajamittaisesti sellaista toimintaa, joka on aravalain ja korkotukilain vastaista. Lisäksi tähän toimintaan on kohdistunut korkea taloudellinen riski, ja yleishyödyllisten osien ulkopuolelle on annettu merkittäviä lainoja ja vakuuksia, vaikka se ei ole aravalain ja korkotukilain mukaan sallittua.

– Nimeämisen peruuttamisella ei ole välitöntä vaikutusta Nuorisosäätiön asukkaiden asemaan tai ARA:n rahoittamien asuntojen vuokriin. Tilanne on kuitenkin vakava ja poikkeuksellinen, ARA:n ylijohtaja Hannu Rossilahti sanoo.

Julkisuudessa jälleen oleva säätiö muistetaan tuomioitakin tuoneesta vaalirahakohusta. Syksyllä 2009 nousi kohu, kun Nuorisosäätiö oli myöntänyt vaalitukea keskustalaisille poliitikoille. Vuonna 2013 Antti Kaikkonen sai vaalirahakohuun liittyen viiden kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen luottamusaseman väärinkäytöstä.

Vuonna 2016 uutisoitiin Nuorisosäätiön tekevän toimintaperiaatteensa vastaisia liiketoimia ja laajentaneen toimintaansa muun muassa Viroon. Verohallinnon ilmoituksen johdosta poliisi käynnisti tutkinnan, jossa lahtelaisen rakennusliikkeen epäillään johtajia törkeistä veropetoksista ja kirjanpitorikoksista.

Viroon olisi siirretty miljoonia, joilla puolestaan olisi järjestetty maksuja omissa liiketoimissaan vaikeuksiin joutuneelle Nuorisosäätiön silloiselle johtajalle Perttu Nousiaiselle sekä entiselle asiamiehelle Aki Haarolle. Perttu Nousiainen luopui sittemmin tehtävästään ja säätiön hallituksen jäsenyydestä.

ARA:n lukuisista huomautuksista huolimatta Nuorisosäätiö ei ole kuitenkaan tehnyt riittävästi toimenpiteitä asian korjaamiseksi. Nuorisosäätiö ei enää täytä aravalaissa ja korkotukilaissa kerrottuja edellytyksiä yleishyödyllisyydelle.

ARA myös irtisanoo Nuorisosäätiön aravalainat ja lakkauttaa Nuorisosäätiölle maksettavan korkotuen, jos syy yleishyödyllisyysaseman peruuttamiseen ei poistu lain vaatiman puolen vuoden kuluessa eli 4.12.2018 mennessä.

Tarkastuksen johdosta tehdyt toimenpiteet ovat välttämättömiä, sillä Nuorisosäätiön toiminta ei täytä laissa asetettuja vaatimuksia. ARA:n tavoitteena on, että toimenpiteistä olisi mahdollisimman vähän kielteisiä vaikutuksia asukkaille.

Lue myös: Keskustataustaisen Nuorisosäätiön päättäjien sotkuja selvitetään – puheenjohtaja joutui luopumaan paikastaan

Kommentoi Facebookissa