LIIKENNE Viime aikoina esillä ollut nopeusrajoitettujen henkilöautojen markkinoille tulo viivästyy merkittävästi, jollei asia jopa hautaudu kokonaan Euroopan Unionin päätöksentekoon. Näin arvioi Teknisen Kaupan Liitto. Hanke nopeusrajoitetuista henkilöautoista on kohdannut vastustusta, sillä sen pelätään heikentävän liikenneturvallisuutta.
Liikenne- ja viestintäministeriö haluaa tuoda lisää nopeusrajoitettuja henkilöautoja liikenteeseen. Ehdotuksen mukaan käyttöön otettaisiin 15–17-vuotiaille tarkoitettu uusi ajoneuvoryhmä, kevytautot. Käytännössä kyse olisi henkilöautoista, joita muunneltaisiin niin, että niiden nopeus olisi maksimissaan 45 kilometriä tunnissa.
Viime viikolla pidetyssä liikenne- ja viestintäministeriön sidosryhmätilaisuudessa osastonjohtaja Olli-Pekka Rantala ja johtava asiantuntija Erik Asplund ilmoittivat, että kevytautot tulevat markkinoille aikaisintaan marraskuussa 2019.
– Lopullinen selvyys asiaan saadaan vasta tulevana syksynä EU:n tiedoksiantoprosessin jälkeen. Hankkeen läpimenoa hankaloittaa se, että EU:n jäsenmaat ovat ilmaisseet jo vuosia sitten yhteisen tahtotilan ajoneuvo- ja ajokorttiluokkien harmonisoinnista, jonka mukaan uusien kansallisten ajoneuvoluokkien perustaminen ei ole mahdollista, sanoo Teknisen Kaupan Liiton asiamies Hannu Kyyhkynen.
Hallituksen esitysluonnoksen mukaan kevytautot parantaisivat liikenneturvallisuutta, sillä ne korvaisivat osan mopoilusta. Liikenneturvallisuus ei kuitenkaan paranisi, sillä esityksessä todetaan, että ”mikäli liikenneturvallisuutta arvioidaan nykyisellä mopoautojen riskitasolla, on vaikutus uhrien määrään melko neutraali”.
Hankkeen valmistelussa on törmätty useisiin teknisiin haasteisiin, kevyen liikenteen eli jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden lisääntyvään turvattomuuteen sekä infrastruktuurin riittämättömyyteen kevytautojen määrän kasvaessa suhteessa nykyiseen mopoautomäärään.
Kevytautot eli nopeusrajoitetut henkilöautot olisivat T-luokan ajoneuvoja, jotka on muunnettu henkilöautoista siten, että niiden nopeus on rajoitettu 45 kilometriin tunnissa. Kevytautoja saisi kuljettaa AM-kortilla, kuten mopoautojakin.
Kevytautoksi saisi muuttaa henkilöauton, joka on otettu käyttöön vuoden 2014 jälkeen ja se saisi tulevaisuudessakin olla korkeintaan 10 vuoden ikäinen. Kevytauton suurin sallittu omamassa olisi 1500 kg. Muutos edellyttäisi muutoskatsastusta.
Kommentoi Facebookissa