Nuorten Leijonien kultatähdillä läpimurtoja NHL:ssä

Kaapo Kähkönen on raivannut tiensä Minnesota Wildin ykkösmaalivahdiksi

Kaapo Kähkönen on raivannut tiensä Minnesota Wildin ykkösmaalivahdiksi. (Kuva AOP)

Nuorten Leijonien 2016 kultasankareista maalivahti Kaapo Kähkönen torjui NHL:ssä ensimmäisen nollapelinsä ja puolustaja Niko Mikkola teki ensimmäisen maalinsa.

JÄÄKIEKKO Suomi voitti 2016 Helsingissä järjestetyissä alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa kultaa. Päähuomion kultajoukkueesta saivat osakseen Patrik Laine, Jesse Puljujärvi ja Sebastian Aho.

Viitisen vuotta kultajuhlien jälkeen noin puolet 2016 MM-kultajoukkueen pelaajista kiekkoilee NHL:ssä. Laine, Aho ja Mikko Rantanen ovat pelanneet NHL:ssä jo useamman huippukauden, mutta viime aikoina useampi 2016 kultajoukkueen pelaajista useampi on vakiinnuttanut paikkansa NHL:ssä.

Vuoden 2016 kultajoukkueen maalivahdista Kaapo Kähkösestä, 24, on hyvää vauhtia kehittymässä yksi NHL-kauden maalivahti-ilmiöistä. Minnesota Wildin ykkösmaalivahdiksi noussut Kähkönen torjui maanantaina seitsemännen perättäisen voittonsa.

– Pelaaminen on tuntunut todella hyvältä, hauskaa on ollut. Kuulostaa varmaan tylsältä, mutta päivittäinen työ luo pohjan kaikelle, ja pieniä asioita on tehtävä oikein, Kähkönen sanoi lehdistötilaisuudessa ottelun jälkeen.

Kähkösen edustama Wild voitti kotonaan Vegas Golden Knightsin 2-0. Kähkönen pelasi ensimmäisen NHL-nollapelinsä. Hän sai myös ykköstähden kunnian sekä paransi seuraennätystä.

Perusteet huippukunnolle luotiin AHL:ssä.

– Vuodet Iowassa olivat hienot. Tulin ensimmäistä kertaa ulkomaille pelaamaan. AHL:n jälkeen emme ole (maalivahtivalmentaja Freddy Chabotin kanssa) muuttaneet pelaamistani paljoakaan.

– Tällä hetkellä yritän keskittyä kärsivällisyyteen. Sen mukana tulee rauhallisuus. NHL on minulle uusi liiga, joten pelaamista pitää aina vähän soveltaa, Kähkönen kuvaili.

Nuorten Leijonien 2016 kultajoukkueen puolustaja Niko Mikkola teki maanantaina ensimmäisen NHL-maalinsa. Mikkolan seura St. Louis Blues tosin hävisi San Jose Sharksille maalein 2-3.

Mikkola vastasi ottelun avausmaalista. Ensimmäisessä erässä Blues piti kiekkoa hyökkäysalueella, ja siniviivalla pelivälineen saatuaan Mikkola tempaisi sen välittömästi kohti maalia. Laukaus yllätti Sharks-maalivahti Devan Dubnykin.

Ensimmäinen maali tuli Mikkolalle hänen uransa 21:nnessä NHL-ottelussa. Tältä kaudelta hän on saanut peliaikaa 16 ottelussa.

St. Louisin maalia vartioi Ville Husso. Hän oli voittamassa Nuorissa Leijonissa MM-kultaa 2014.

Nuorten Leijonien 2016 kultajoukkueesta NHL:ssä ovat tällä kaudella saaneet peliaikaa Mikkolan ja Kähkösen lisäksi Laine, Puljujärvi, Aho, Rantanen, Roope Hintz, Kasperi Kapanen, Sami Niku, Olli Juolevi, Juho Lammikko ja Veini Vehviläinen. Aiempina NHL-kausina 2016 kultajoukkueesta peliaikaa on saanut myös Aleksi Saarela, joka nykyisin pelaa Lukossa.

NHL todennäköisesti päästää pelaajansa Pekingin 2022 olympialaisiin. Suomen olympiajoukkueessa on mahdollisesti mukana jopa pari kentällistä pelaajia Nuorten Leijonien 2016 kultajoukkueesta.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Jokerit on sillassa – alkaako kesäloma jo tiistaina?

Kommentoi Facebookissa