Nyt kaikki äänestämään – nimittäin Suomen kansallisperhosta!

Sitruunaperhonen on yksi ehdokkaista Suomen kansallisperhoseksi.

Sitruunaperhonen on yksi ehdokkaista Suomen kansallisperhoseksi. (Kuva Fotolia)

Jo 20 000 ihmistä on äänestänyt suosikkiaan kaikille avoimessa nettiäänestyksessä.

SUOMI 100 Satavuotias Suomi on saamassa oman kansallisperhosen. Kaikille avoin nettiäänestys alkoi kolme viikkoa sitten, ja suomalaisten kiinnostus on ollut huimaa: ääniä on annettu jo 20 000.

Ehdokkaita on kaksikymmentä, ja jokainen niistä esiintyy maassamme laajasti ja vakituisena. Tavoitteena on, että kansallisperhoseksi valitaan laji, jonka suurin osa suomalaisista voi tunnistaa ja tuntea omakseen. Äänestää voi myös itse ehdottamaansa perhoslajia.

Kaikkiaan Suomesta on tavattu 2591 perhoslajia, joista yli 2 300 on lajeja, joiden katsotaan esiintyvän täällä vakiintuneesti, ympäri vuoden. Moni Suomen perhoslajeista on viime vuosikymmeninä harvinaistunut elinympäristöjen muutosten seurauksena. Esimerkiksi maa- ja metsätalous, asuinalueiden, teiden ja vesien rakentaminen, soranotto ja kaivostoiminta ovat tuhonneet perhosille sopivia elinympäristöjä.

Vuoden 2010 uhanalaisarvioinnissa kolmasosa perhoslajeista päätyi punaiselle listalle, eli uhanalaisten, hävinneiden, silmälläpidettävien tai puutteellisesti tunnettujen lajien joukkoon. Perhoslajien ja niiden elinympäristöjen suojeluun kaivataankin tukea.

Kansallisperhosäänestyksen järjestävät Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen Luonto -lehti, Vuokon Luonnonsuojelusäätiö, Suomen Perhostutkijain Seura ry sekä Etelä-Karjalan allergia- ja ympäristöinstituutti. Kansallisperhosäänestyksen suojelijana toimii Suomen tasavallan presidentin puoliso rouva Jenni Haukio.

Kansallisperhosen äänestysaika on 4.6.2017 asti, ja äänestää voi osoitteessa www.kansallisperhonen.fi tai ruotsiksi www.nationalfjaril.fi. Kansallisperhonen julkistetaan 14.6.2017.

Kansallisperhosehdokkaiden kuvagalleria on kaunista katsottavaa, äänestää voi myös omaa ehdokasta.
Kansallisperhosehdokkaiden kuvagalleria on kaunista katsottavaa, äänestää voi myös omaa ehdokasta. (Kuva Suomen Luonnonsuojeluliitto)

Kommentoi Facebookissa