Nyt on lupaava sääennustus – tulossa oleva vanhan ajan kesä yksi parhaimmista pitkiin aikoihin

Sääprofeetta Unto Riihiluoman mukaan Ilmat ovat suoraan sanoen komeita. Välillä sataa, mutta lämpöäkin riittää.

Sääprofeetta Unto Riihiluoman mukaan välillä sataa, mutta lämpöäkin riittää. (Kuva Anne Anttila)

Sääprofeetta Unto Riihiluoma ennustaa kesän olevan ainakin sään puolesta yksi komeimmista.

SÄÄPROFEETTA Alkutalven pakkaset ja runsas lumipeite ennakoivat isojokelaisen sääprofeetta Unto Riihiluoman, 91, mukaan vastavuoroisesti vanhan ajan kesää.

– Nyt saadaan nauttia entisajan kesästä. Ilmat ovat suoraan sanoen komeita. Välillä sataa, mutta lämpöäkin riittää, samoin kuin napakoita ukkosmyrskyjä. Lapsuuden ajan kesät pitivät sisällään myös mukavan määrän hyttysiä, joten niitä on luvassa myös tulevana suvena, sääprofeetta Riihiluoma hymähtää.

Kevät alkaa Unton muistiinpanojen pohjalta kolkuttelemaan jo huhtikuun alkupuolella.

– Vettä ja lämpöä. Niistä on tehty huhtikuun sää. Ajoittain vesisateet ovat runsaita ja lämpöasteitakin sen verran, että ainakin hyvät potkukelkkakelit alkavat olla suuressa osaa maata tältä talvelta ohitse.

Riihiluoman mukaan runsasluminen talvi ja syvä routa tuovat mukanaan kuitenkin ongelmallisen alkukevään.

– Tulvat ovat runsaita ja nostattavat herkimmillä alueilla veden pintaa jopa vaarallisen korkealle. Tähän ilmiöön kannattaa nyt varautua huolella.

Lämpöä ja aurinkoa riittää

Vesisateet jatkuvat ripsuttelusta vähän reippaampaan vedentuloon myös toukokuun alkupuoliskolla.

– Vappunakaan ei sovi heittäytyä ainakaan asusteiden puolesta vielä kesätunnelmiin. Kepeä kukkamekko kannatta jättää odottelemaan parempia kelejä, sillä ennusteet kielivät pilvipoutaa ja pieniä lukemia lämpöasteisiin. Runsaimmat sateet ajoittuvat kuitenkin heti vapun jälkeiselle viikolle. Toukokuun 3.-4. päivänä saattaa taivaankannen hanat aueta jopa reippaammalle vedentulolle.

Toukokuu näyttäytyy sääprofeetan mukaan kuitenkin maamiehille suotuisana, sillä vesisateiden ja suotuisten lämpöasteiden myötä peltotyöt pääsevät ajallaan vauhtiin.

Sääprofeetta Riihiluoman muistiinpanot kielivätkin, että tuleva kesä on ainakin sään puolesta yksi komeimmista.

– Kesäkuu alkaa todella hienona. Lämpöä ja aurinkoa riittää ja ensimmäisen kahden viikon aikana luvassa on myös kunnollisia hellepäiviä. Elohopea saattaa kiivetä jopa lähemmäs kolmeakymmentä lämpöastetta.

Poikkeuksellisen runsaasti hyttysiä

Sen sijaan juhannuksena säätyyppi muuttuu epävakaisempaan suuntaan ja keskikesän juhlahumua voi säestää myös reippaat sadekuurot.

– Pallogrillaajat eivät tunnetusti pienistä hätkähdä, mutta teltassa yöpyjille suosittelen sadekatoksen virittämistä leirin ympärille. Ja ei niistä vaihtosukistakaan varmasti haittaa ole.

Komea ja kesäinen kesä jatkuu myös koko heinäkuun. Vain ajoittaiset ukkoskuurot ja astetta rivakammat tuulet uhkaavat keskeyttää lomanviettäjien rantajuhlia, mutta muuten Unto Riihiluoma ennustaa kesän olevan yksi parhaimmista pitkiin aikoihin.

– Ja sen verran ovat kuuset kantaneet myös käpyjä, että kesästä tulee hyvin viljava. Toki tämän suven vakiovieraisiin kuuluvat myös hyttyset, joiden määrä on nyt poikkeuksellisen runsaslukuinen. Mutta, muuten tuleva suvi on ainakin sään puolesta todella komea, sääprofeetta Riihiluoma ennustaa toiveikkaana.

Siis aurinkoa, lämmintä ja paljon hyttysiä. Niistä on rakennettu ensi kesän sääkartta!

Lue myös: Koko maahan ennustetaan tavanomaisia kevättulvia – paksu lumipeite ei automaattisesti ennusta suurempaa tulvaa

Kommentoi Facebookissa