Nyt on mahdollista huutaa oma sonni – kaupankäynti voidaan hoitaa vaikka kotisohvalta

MTY Ali-Varilan poikakoti aloitti toimintansa vuoden 2019 syksyllä. – Haluamme olla omalta osaltamme aukomassa ovia myös tulevaisuuden tekijöille. Nettihuutokauppa on juuri sitä ja tätä päivää, Juha ja Juuso Varila luonnehtivat.

MTY Ali-Varilan poikakoti aloitti toimintansa vuoden 2019 syksyllä. – Haluamme olla omalta osaltamme aukomassa ovia myös tulevaisuuden tekijöille. Nettihuutokauppa on juuri sitä ja tätä päivää, Juha ja Juuso Varila luonnehtivat. (Kuva Anne Anttila)

Kasvattajaosuuskunta Limousin avaa ainutlaatuisen sonnien nettihuutokaupan.

MAATALOUS Kasvattajaosuuskunta Limousinen puheenjohtajan Matti Kokkosen mukaan nettikauppa on kaikkien ulottuvilla ja monille tilallisille jo entuudestaan tuttua.

– Olipa artikkeli sitten mikä tahansa, niin nettihuutokauppa on tätä päivää ja rakennettu tulevaisuuden tekijöille. Tämän innoittamana ryhdyimme Kaustisella sijaitsevan Ali-Varilan poikakodin kanssa kehittämään mahdollisuutta siirtää myös sonnien myynti nettiin.

Taustalla ovat lisäksi järkisyyt, joista suurin on jatkuvasti kasvava eläintautipaine.

– Nettihuutokaupan kautta tapahtuva myynti vähentää navettavierailuja ja lisäksi kaupankäynti voidaan hoitaa suoraan vaikka kotisohvalta, puheenjohtaja Kokkonen listaa tyytyväisenä.

Huutokauppaan valitut noin 80 sonnia ovat lähtöisin osuuskunnan viideltä eri jäsentilalta.

– Itse myyntiin on tästä määrästä valittu tiukoilla ja asiantuntevilla kriteereillä kaksikymmentä moneen käyttöön sopivaa limousinpoikaa. Alunpitäen tilat ovat arvioineet eläimen luonteen ja Faban asiantuntijat suorittivat tarvittavat rakennearvostelut.

Myytävät sonnit on poimittu tarkoilla ja asiantuntevilla kriteereillä. Valtaosa limousinpojista on niin sanottuja vuosikkaita eli vuoden ikäisiä.
Myytävät sonnit on poimittu tarkoilla ja asiantuntevilla kriteereillä. Valtaosa limousinpojista on niin sanottuja vuosikkaita eli vuoden ikäisiä. (Kuva Anne Anttila)

Kuvat, tietopaketti ja videklippi

Huudettavat sonnit sijaitsevat Kaustisella, Juuso ja Juha Varilan luotsaamassa Ali-Varilan poikakodissa. Ali-Varilasta tulee nettihuutokauppaan vuosikkaita ja puolitoistavuotiaita.

– Tämä siksi, että vuosikkaiden lisäksi kysyntää on myös hieman vanhemmilla sonneilla, vuosi sitten poikakotitoiminnan aloittanut Juuso ja Juha tietävät kertoa.

Kasvattajaosuuskunnan kotisivuilta löytyy myytävien sonnien eläinlista. Eläimistä löytyy myös kuvat, kirjallinen tietopaketti sekä videoklippi

– Haluamme tarjota ostajalle mahdollisimman kattavan kokonaisuuden. Esimerkiksi videoklipiltä voidaan tarkastella tärkeitä ominaisuuksia, kuten eläimen rakennetta, liikkumista sekä luonnetta.

Laatuaan ensimmäinen limousinpoikien nettihuutokauppa avataan Huutokaupat.com-sivustolla heti pääsiäisen jälkeen, huhtikuun 15. päivä. Huutokauppa on auki viikon ajan ja sulkeutuu 22.4.

– Myytäville sonneille tullaan asettamaan kaksi eri pohjahintaa.

Sonnit tulevat Kasvattajaosuuskunta Limousinen jäsentiloilta. Noin 80 sonnista myyntiin valittiin 20, ja sonnit ovat huudettavissa viikon verran.
Sonnit tulevat Kasvattajaosuuskunta Limousinen jäsentiloilta. Noin 80 sonnista myyntiin valittiin 20, ja sonnit ovat huudettavissa viikon verran. (Kuva Anne Anttila)

Helppoa ja yksinkertaista

Aluksi nettihuutokaupan kylkeen suunniteltiin myös näyttöpäivää, mutta koronaepidemian takia se kuitenkin peruttiin. Itse nettihuutokaupan ympärille on rakennettu myös selkeät pelisäännöt.

– Tarvittaessa rahoitusta voi tiedustella lihataloilta. Eläinten kuljetuskustannuksista vastaa ostaja, mutta pidämme huolen kuitenkin siitä, että siirrot tapahtuvat asianmukaisesti ja tautivapaissa autoissa.

Kasvattajaosuuskunta toivoo tulevan nettihuutokaupan saavan tulevaisuudessa pysyvän jalansijan. Tavoitteena olisi järjestää vastaavanlainen myyntitapahtuma vuosittain.

– Aika näyttää. Toivottavasti nettihuutokauppa saa hyvän vastaanoton. Jatkumoa tukee ainakin se, että sonnien tarve on nykypäivänä ympärivuotista ja myös tautipaine kasvaa entisestään. Nettihuutokauppa on lisäksi turvallinen tapa toimia, sillä kasvattajaosuuskuntana me vaadimme sekä myyjiltä että ostajilta kaikin puolin rehtiä kaupankäyntiä.

Lue myös: Maito, metsäsonnit ja metsä ovat tilan tulonlähteet – ”Monipuolisuus on vaikeiden aikojen pelastusrengas”

Kommentoi Facebookissa