Nyt se sitten oikeasti alkaa – Britannia jätti erokirjeen EU:lle

Brittien EU-suurlähettiläs Tim Barrow jätti erokirjeen Donald Tuskille, ensimmäisenä EU-maana.

Brittien EU-suurlähettiläs Tim Barrow jätti maansa erokirjeen Donald Tuskille, ensimmäisenä EU-maana. (Kuva AOP)

Donald Tuskin mielestä on turha teeskennellä, että kyseessä olisi onnellinen päivä.

BREXIT Britannia on jättänyt ilmoituksen erostaan EU:lle, kuten maa kansanäänestyksessä päätti. Pääministeri Theresa May ilmoitti asiasta parlamentille, mutta varsinaisen ilmoituksen jätti Britannian EU-suurlähettiläs Tim Barrow.

Hän vei erokirjeen kello 14.20 Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Donald Tuskille Brysseliin. Tusk esitteli kuuden sivun mittaista erokirjettä toimittajille ja totesi, että tästä eteenpäin on kyse lähinnä vahinkojen torjumisesta.

– On turha teeskennellä, että tämä olisi onnellinen päivä, Brysselissä tai Lontoossa. Lähes puolet äänestäneistä briteistä olisi toivonut, että olisimme pysyneet yhdessä.

Neuvottelut tulevat kestämään kaksi vuotta, komissio haluaa suojella jäljellä olevien 27 jäsenmaan etuja. May puolestaan toteaa erokirjeessä, että neuvottelujen päättyminen tuloksettomana olisi haitallista molemmille osapuolille.

– Tämä on historiallinen hetki, josta ei ole paluuta entiseen, Theresa May lausui parlamentissa.

– Parhaat päivämme ovat edessäpäin, pääministeri vakuutti.

Vakuutteluja britit todellakin tarvitsevat, sillä äänestys jakoi maan kahtia. Se jakaa maita myös lähes käytännössä, sillä Irlanti säilyy EU:n jäsenenä ja Pohjois-Irlannin sekä Irlannin välillä on maaraja, jossa ei nykyisin ole rajamuodollisuuksia.

Skotlannissa on myös herännyt uudelleen ajatus itsenäistymisestä, josta maa haluaa äänestää. Skotit voisivat EU-eron ehdot kuultuaan päättää haluavatko pysyä osana Iso-Britanniaa, vai erota briteistä ja pysyä osana EU:ta. Britit ovat torjuneet skotlantilaisten kaavailut.

Kommentoi Facebookissa