Nyt syntyy uusi miljardiluokan terveysjätti Suomeen – Mehiläinen ostaa Pihlajalinnan

Yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto noin 1,4 miljardia euroa vastaisi noin 7,1 prosentin osuutta sosiaali- ja terveyspalveluiden kokonaistuotannosta Suomessa.

Yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto noin 1,4 miljardia euroa vastaisi noin 7,1 prosentin osuutta sosiaali- ja terveyspalveluiden kokonaistuotannosta Suomessa. (Kuva AOP)

Kaikki merkittävimmät omistajat ovat ilmoittaneet suhtautuvansa myönteisesti yhdistymiseen.

TALOUS Mehiläinen Yhtiöt Oy tekee julkisen ostotarjouksen sosiaali- ja terveysalan yhtiö Pihlajalinna Oyj:stä. Kaupan toteutuminen edellyttää muun muassa osakkeenomistajien myönteistä suhtautumista sekä viranomaisten hyväksyntää.

Yhtiöiden mukaan kahden vahvan toimijan mahdollinen yhdistyminen tuo hyötyjä molempien asiakkaille, henkilöstölle ja muille sidosryhmille.

– Yhdessä yhtiöt saavuttavat kokoluokan ja osaamisen, jotka mahdollistavat entistäkin suuremmat panostukset muun muassa digitaalisiin ratkaisuihin, tiedolla johtamiseen ja palveluinnovaatioihin, toteaa Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää.

Mehiläisen tekemä ostotarjous ajoittui hetkeen, jossa Pihlajalinnan kerrotaan onnistuneen selättämään viimeisen parin vuoden haasteet. Pihlajalinna Oyj:n hallitus suositteleekin tarjouksen hyväksymistä ja kaikki merkittävimmät omistajat ovat ilmoittaneet suhtautuvansa myönteisesti yhdistymiseen.

– Yhdistymisen toteutuessa Suomeen syntyy yhtiö, jolla on riittävän leveät hartiat sekä palvelemaan kuntien, sairaanhoitopiirien ja tulevien maakuntien vaativia tilaajaorganisaatioita että viemään suomalaisen sote-osaamisen kansainvälisille markkinoille, sanoo Pihlajalinnan perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Mikko Wirén.

Suomalaisen sosiaali- ja terveyspalveluiden tuotannossa on vuonna 2019 arviolta noin 19,7 miljardin euron markkinat, josta noin 6,1 miljardia euroa tuotetaan yksityisesti. Markkinoilla toimii lukuisia julkisia ja yksityisiä tuottajia.

Mehiläinen-konsernin liikevaihto tilikaudella 2018 oli 915,9 miljoonaa euroa ja Pihlajalinna-konsernin 487,8 miljoonaa euroa. Yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto, noin 1 403,7 miljoonaa euroa, vastaisi siis noin 7,1 prosentin osuutta sosiaali- ja terveyspalveluiden kokonaistuotannosta Suomessa tai noin 23,0 prosenttia yksityisesti tuotetuista sosiaali- ja terveyspalveluista Suomessa.

Pihlajalinnan suurimmat osakkeenomistajat – mukaan lukien LähiTapiola, MWW Yhtiö Oy, Fennia, Elo, Leena Niemistö, Fondita-rahastot, Ilmarinen sekä valitut muut osakkeenomistajat – ovat sitoutuneet hyväksymään ostotarjouksen. Sitoumukset edustavat yhteensä noin 63,2 prosenttia Pihlajalinnan osakkeista ja äänistä.

Ostotarjouksen odotetaan toteutuvan vuoden 2020 toisen vuosineljänneksen loppupuolella tai viimeistään vuoden 2020 kolmannen vuosineljänneksen aikana.

Lue myös: Sote-yhtiöiden verojärjestelyt tutkittiin – ”Täysin kotimaiset yhtiöt pärjäsivät vertailussa paremmin”

Kommentoi Facebookissa