Odotettavissa enintään keskinkertainen mustikkasato – puolukkasadosta keskimääräistä runsaampi

Kukinnan perusteella puolukkasadosta on tulossa keskimääräistä runsaampi.

Kukinnan perusteella puolukkasadosta on tulossa keskimääräistä runsaampi. (Kuva Fotolia)

Sääolosuhteet ovat olleet puolukan pölytyksen kannalta hyvät.

MARJASATO Kukinnan perusteella mustikkasadosta on tulossa korkeintaan keskinkertainen, puolukkasadosta keskimääräistä runsaampi. Satonäkymät tarkentuvat sitä mukaa kun raakilehavaintoja kertyy.

Mustikan pääkukinta alkoi toukokuun puolessa välissä eteläisessä Suomessa ja kesäkuun alussa pohjoisessa Suomessa. Lapin alueella mustikka kukkii edelleen monin paikoin. Mustikan kukkien määrä on ollut useimmissa havaintometsissä keskimääräistä alhaisempi.

– Myös raakileita on jo päästy laskemaan koeruuduilta. Tähänastisten raakilehavaintojen perusteella mustikan kukat ovat pölyttyneet heikosti. Kukista on päätynyt raakileiksi pääsääntöisesti vain alle puolet, kertoo erikoistutkija Rainer Peltola Luonnonvarakeskuksesta.

Puolukan pääkukinta alkoi eteläisessä Suomessa kesäkuun alkupuoliskolla, Keski-Suomessa viikkoa myöhemmin. Pohjoisimmilla alueilla pääkukinta ei ole vielä alkanut. Kesäkuun puoleen väliin mennessä lasketuilla koeruuduilla puolukan kukkia on ollut keskinkertaisesti tai jopa runsaasti. Sääolosuhteet ovat olleet pölytyksen kannalta hyvät. Otolliset säät näyttävät jatkuvan myös niillä alueilla, joilla kukinta ei ole vielä alkanut.

Suomuurain on kukkinut keskinkertaisesti tai jopa runsaasti suurimmassa osassa laskettuja koeruutuja. Suomenselän ja eteläisen Lapin alueella viikon 24 alussa paikoin esiintyneet yöpakkaset ovat saattaneet vaurioittaa kukkia ainakin avoimilla ja alavilla kasvupaikoilla.

Luken ja Suomen 4H-liiton yhteistyö marjahavaintojen teossa on jatkunut vuonna 2019. Tähänastiset havainnot on tallennettu kaikille avoimeen marjahavaintojen tiedotusjärjestelmään. Marjahavaintojen tekijäksi voi ryhtyä kuka hyvänsä marjasadoista ja luonnon tarkkailusta kiinnostunut.

Lue myös: Luomumansikka kypsyy juhannusviikolla – mukana yli 50 luomumansikkatilan yhteystiedot

Kommentoi Facebookissa