Mitkä ihmeen Euroopan kisat? – olympiaurheilijat juhannuksena Valko-Venäjällä

Riossa vuonna 2016 olympiapronssia voittanut Mira Potkonen on voittanut myös kaksi MM-pronssia.

Riossa vuonna 2016 olympiapronssia voittanut Mira Potkonen on voittanut myös kaksi MM-pronssia. (Kuva Nyrkkeilyliitto)

Kritisoiduissa Euroopan kisoissa jaetaan paikkoja Tokion vuoden 2020 kesäolympialaisiin.

OLYMPIAKISAT Valko-Venäjän pääkaupunki Minsk järjestää historian toiset Euroopan kisat 21.-30. kesäkuuta. Euroopan kisoissa kilpaillaan 23 lajissa ja niihin osallistuu noin 4000 urheilijaa 50 Euroopan maasta. Suomesta on mukana 35 urheilijaa kymmenessä lajissa.

Euroopan kisojen tarkoituksena on tuoda lisää julkisuutta olympialajeille. Uinti ja yleisurheilu sekä merkittävimmät palloilulajit eivät kuitenkaan ole mukana, koska ne eivät halua kilpailijaa omille EM-kisoilleen, joilla rahastavat mukavasti.

Euroopan kisojen mallia on kopioitu Aasian kisoista, jotka saavatkin Aasiassa valtavasti mediahuomiota. Ongelmana vain on, että Aasian kisoilla on pitkät perinteet, mutta Euroopan kisoilla ei.

Ensimmäiset Euroopan kisat Azerbaidzhanin Bakussa 2015 eivät houkutelleet turisteja ja kiinnostus niitä kohtaan jäi vähäiseksi. Azerbaidzhanin epädemokraattinen hallinto tosin otti kisoista propagandassaan kaiken irti. Puitteet olivat näyttävät ja esimerkiksi Suomessakin Azerbaidzhan sai YLE:n tv-lähetysten kautta ”mainostilaa” suomalaisten veronmaksajien rahoittamana.

Vuoden 2019 Euroopan kisat piti järjestää Hollannissa, mutta maa peruutti kisaprojektinsa. Korvaavia järjestäjiä ei tahtonut löytyä, mutta presidentti Aleksander Lukashenkon diktatuuri Valko-Venäjä tuli hätiin. Kuten Azerbaidzhanissa 2015, ovat 2019 Euroopan kisat Valko-Venäjällä diktatuurin näyttö omalle kansalle.

Urheilullisesti Euroopan kisat ovat 2019 kuitenkin Bakun kisoja tasokkaammat. Minskin kisat toimivat Tokion 2020 olympialaisten karsinta- ja katsastuskisoina useissa lajeissa. Monessa lajissa jaetaan myös suoria olympiapaikkoja ja nyrkkeilyssä jaetaan EM-mitaleita.

Minskissä perjantai-iltana järjestettävissä Euroopan kisojen avajaisissa Suomen lippua kantaa nyrkkeilijä Elina Gustafsson. Hän on Tokion olympialaisten osalta Suomen merkittävimpiä mitalitoivoja.

– Tosi hienoa päästä maistelemaan monilajisten kisojen tunnelmaa. Tämä on kokemuksena tärkeä etappi matkalla kohti olympialaisia, sillä vastustajat ovat juuri niitä, jotka on kyettävä kukistamaan matkalla Tokioon. Ensi vuoden alku on ratkaiseva Tokion kannalta ja täältä haetaan hyvää nousua kohti olympiakarsintoja. Ja tietenkin on kunnia-asia päästä avajaisiin Suomen lipunkantajaksi, Gustafsson sanoo Olympiakomitean tiedotteessa.

Olympiamitalisteista Minskissä kisaavat suomalaisista nyrkkeilijä Mira Potkonen ja ampuja Satu Mäkelä-Nummela. Tokion 2020 olympiamitalitoivoista on mukana myös karateka Titta Keinänen.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Olympiakomitealla haastava tavoite Tokiossa – mitalisateesta turha haaveilla

Kommentoi Facebookissa