Jari-Matti Latvalan tilanne epävarmalla pohjalla – ”Onhan tämä kausi ollut surkea”

Jari-Matti Latvalan kausi 2019 eteni tuskaisissa merkeissä. (Kuva AOP)

Jari-Matti Latvalan kausi 2019 eteni tuskaisissa merkeissä. (Kuva AOP)

Jari-Matti Latvalan tilanne ei näytä hyvältä.

RALLI Rallin MM-sarjan kauden kesätauolla huomio keskittyy ensi kauden tallipaikkaspekulaatioihin. Jari-Matti Latvalan uran jatko on alkaa olla tulosten valossa vaakalaudalla.

Toyotalla kolmatta kauttaan kisaava Latvala on ollut tällä kaudella pettymys. Hän ei ole saavuttanut yhtään palkintosijaa. MM-sarjan kärjessä olevasta virolaistallikaveristaan Ott Tänakista Latvala on jäänyt massiiviset 110 pistettä.

Latvala on kärsinyt teknisistä ongelmistakin, mutta monessa kisassa hän on mokannut mahdollisuutensa ihan ajovirheeseen. Viime sunnuntaina päättyneen Sardinian rallin jälkeen Latvala antoikin kaudestaan varsin suorapuheisen analyysin.

– Tauon aikana pitää ottaa vähän happea ja yrittää kääntää ajatukset pois rallista. Haetaan kokonaan toisenlaista loppuvuotta. Onhan tämä kausi ollut surkea. On minulla vauhtia ollut, mutta sitten on ollut kaikenlaista muuta säätöä, Latvala sanoi Rallit.fi -sivustolle.

MM-sarjassa vietetään kuuden viikon kesätaukoa. Kausi jatkuu elokuun alussa Jyväskylässä. Siellä Latvalan olisi pakko menestyä, jos hän mielii säilyttää paikkansa MM-sarjassa.

– Olen tehnyt toki itse virheitä, mutta on ympärillä ollut paljon muutakin. Siitä se sekava keitos kehittyy. Suomen ralli oli viime vuonna tärkeä ja se on nytkin valtavan isossa roolissa.

MM-sarjassa Latvala oli kymmenisen vuotta sitten merkittävä lupaus. Hän onkin 2010-luvulla voittanut paljon, mutta ei ole ajanut riittävän tasaisesti. Maailmanmestaruudet ovat menneet muille.

Volkswagenilla Latvala ajoi vuosina 2013–2016 Sebastien Ogierin tallikaverina. Ogier voitti sinä aikana neljä maailmanmestaruutta. Latvala ei yhtään, vaikka kisasi rallisirkuksen parhaalla autolla.

Toyotalla Latvala on jäänyt kahden viime kauden aikana Ott Tänakin varjoon. Toyotan ykköskuskista ei enää ole epäselvyyttä Tänakin vastatessa tiimin menestyksestä.

Latvalan vahvuus sopimusneuvottelujen osalta ovat hänen autonkehitystaidoissaan. Toisaalta Tänakille on kertynyt jo paljon kokemusta ja muitakin kokeneita Latvalan tasoisia kuskeja olisi markkinoilla tarjolla.

WRC2 Pro-luokkaa johtava Kalle Rovanperä, 18, on kaikkien tehdastallien kiikarissa. Todennäköisesti Rovanperä nähdään WRC:n pääluokassa jo ensi kaudella. Kyse on lähinnä siitä, mikä tiimi tarjoaa hänelle parhaat sopimusehdot. Toyota on valmis pulittamaan Rovanperän sopimuksesta ison summan.

Suomalaiskuljettaja ei ole voittanut rallin maailmanmestaruutta vuoden 2002 jälkeen, jolloin Marcus Grönholm voitti toisen mestaruutensa. Latvalasta ei ollut 2010-luvulla maailmanmestariksi.

Suomalaisittain näyttää 2020-luvun osalta kuitenkin lupaavalta. Rovanperä on ralliautoilun merkittävin lahjakkuus. Myös 25-vuotias Teemu Suninen on tällä kaudella esiintynyt edukseen. Sardinian rallissa Suninen ajoi toiseksi kasvattaen pisteputkensa jo viiden kisan mittaiseksi.

Ei ole tuulesta temmattu ajatus, että 2020-luvulla maailmanmestaruuksia ratkaistaisiin Sunisen ja Rovanperän kesken.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Dramaattinen ratkaisu Sardinian rallissa – Ott Tänak masentui

Kommentoi Facebookissa