Omakotitalo ja loma-asunto pyörivät puhtaasti aurinkosähköllä – hinnat ovat olleet jo pitkään laskussa

Nykyaikaisen loma-asunnon tarpeet eivät eroa omakotitalon sähkönkäytöstä.

Nykyaikaisen loma-asunnon tarpeet eivät eroa omakotitalon sähkönkäytöstä. (Kuva Fotolia)

Aurinkosähkö kiinnostaa ja järjestelmän edullisuus yllättää usein kuluttajan.

AURINKOENERGIA Mökkikausi käynnistyy vauhdilla samalla kun auringonsäteiden määrä lisääntyy. Auringon tuottamaa hyötyä kannattaa harkita erityisesti, jos suunnittelee uuden loma-asunnon rakentamista. Aurinkosähköjärjestelmän edullisuus yllättää usein kuluttajan.

Loma-asunnot ovat nykyään kattavasti varusteltuja aina kodinkoneista viilentäviin ilmalämpöpumppuihin ja lämminvesivaraajiin. Mukavuuksien hyödyntäminen edellyttää kuitenkin sähkön tuotantoa ja saatavuutta. Kaikki loma-asunnot eivät ole sähköverkon ulottuvilla ja nekin, jotka ovat verkon piirissä, hyötyvät kustannustehokkaista ja ympäristöystävällisistä ratkaisuista.

Suomalaiset ovat heränneet aurinkosähkön kiinnostavuuteen, mutta hankinnan estää usein puutteellinen tieto niin hinnasta kuin luotettavasta toimittajasta.

– Aurinkosähkön hinta on ollut jo pitemmän aikaa laskusuuntainen. Nyt käynnissä olevassa Aurinkosähköä kotiin -kampanjassa avaimet käteen -toimitusten keskihinta on jo alle 1 900 €/kW. Tyypilliseen omakotitaloon ja loma-asuntoon riittää jo muutaman kilowatin laitteisto, joten mistään mahdottoman kalliista investoinnista ei enää ole kyse, kertoo asiantuntija Milja Aarni Motivasta.

Loma-asuntoihin aurinkosähkö sopii erinomaisesti kesäaikaisen sähkön tuotannon kohdatessa suurimman kulutuksen. Pesukone pyörii samalla kun aurinko tuottaa tarvittavan sähkön.

Motiva julkaisi maaliskuussa aurinkosähköhankintaan keskittyvän verkkopalvelun, jossa kuluttajien on entistä helpompaa selvittää aurinkosähkön soveltuvuus omaan käyttöön ja vertailla toimitusten hintojen lisäksi laitteistojen ominaisuuksia ja takuuehtoja.

– Nykyaikaisen loma-asunnon tarpeet eivät eroa omakotitalon sähkönkäytöstä, joten palvelun kampanjatarjouksia voi huoletta hyödyntää loma-asunnon aurinkosähköistämisessä. Verkkosivuilta voi myös suoraan pyytää tarjousta tai yhteydenottoa järjestelmätoimittajalta, Milja Aarni valottaa.

Järjestelmätoimittajia löytyy kattavasti jo ympäri Suomen, ja osassa asennusliikkeistä työskentelee myös aurinkosähköasennuksiin perehtynyt sertifioitu asentaja. Aarni kannustaa tutustumaan toimittajiin sekä keskustelemaan mitoitukseen ja asennukseen liittyvistä yksityiskohdista vähintään parin ehdokkaan kanssa.

– Oikein mitoitettuna, suunniteltuna ja asennettuna aurinkosähkö on taloudellisesti järkevä, lähes huoltovapaa ja pitkäikäinen investointi, Aarni toteaa.

  • Valtakunnallinen kuluttajien energianeuvonta opastaa kotitalouksia ja taloyhtiöitä aurinkosähköön liittyvissä asioissa. Energianeuvojaan saa yhteyden osoitteessa https://aurinkosahkoakotiin.fi

Aurinkosähkön avaimet käteen -paketti sisältää

Asennuskohteen kartoitus ja laitteiston mitoitus

Tarvikkeiden kuljetus ja asennus paikalle

Aurinkopaneelit ja invertterin

Sähkötyöt ja kaapelointi

Tarvittavat ilmoitukset sähköverkkoyhtiöön

Runsas puolet hinnasta on laitteistoja, kolmannes asennus- ja sähkötöitä ja loput mitoitusta, kuljetuksia ja yhteydenpitoa verkkoyhtiöön. Lopulliseen hintaan vaikuttavat asennuskohteen sijainti, kattomateriaali ja -rakenteet, kaapelointien pituus ja mahdollinen tarve rakennustelineille tai henkilönosturille.

Kommentoi Facebookissa