LIIKENNE Tuore tutkimus osoittaa, että henkilövahinkoihin johtavien onnettomuuksien riski kasvaa 20–30 prosenttia ajettaessa nelivetoisilla henkilöautoilla liukkaalla tai lumisella alustalla.
– Voimme varmuudella sanoa, että onnettomuusriski kasvaa. Pysyvän ja automaattisen neliveto-ominaisuuden tai keskisuurten ja suurten autojen välillä ei havaittu eroa, toteaa Folksamin liikennetutkija Matteo Rizzi.
Tilastojen mukaan 19 prosenttia kaikista Suomessa vuonna 2016 myytävistä uusista autoista on nelivetoisia. Folksamin aiemman tutkimuksen mukaan nelivetoisten onnettomuusriski on samaa luokkaa kuin tavallisten kaksivetoisten ajo-olosuhteista riippumatta.
Uusin tutkimus kuitenkin osoittaa, että nelivetoisten onnettomuustiheys lisääntyi 15–41 prosenttia sekä yhden ajoneuvon onnettomuuksissa että kohtaamisonnettomuuksissa verrattuna tavallisiin autoihin. Kuivalla tai märällä alustalla autotyyppien välillä ei sen sijaan havaittu eroa.
Lisäksi tulokset osoittivat, että nelivetoisten autojen ajonopeus oli onnettomuustilanteissa jopa 10 prosenttia korkeampi talviolosuhteissa, kun taas kuivalla tai märällä alustalla ero oli hyvin pieni.
– Tulokset viittaavat siihen, että nelivetoiset onnistuvat ”naamioimaan” liukkaat ajo-olosuhteet. Nelivetoisten parempi ote tienpinnasta kiihdytyksessä johtaa siihen, että kuljettaja ei sopeuta vauhtia ajo-olosuhteiden mukaan. Jarrutustilanteessa ajovauhti on usein suurempi, joten myös jarrutusmatka on pidempi. Nelivetoinen ei jarruta kaksivetoista yhtään tehokkaammin, sanoo Matteo Rizzi.
Folksamin talvella 2016 suorittamat testit osoittivat, että nelivetoisilla ajoneuvoilla on kaksivetoisiin verrattuna selkeä etu liukkaalla alustalla. Ero oli jopa kolminkertainen talvirenkaiden laadusta riippuen. Uusin tutkimus osoittaa kuitenkin, että nelivetoisten parempi selviytyminen näistä tilanteista tapahtuu muiden, tavallisempien ajotilanteiden turvallisuuden kustannuksella.
– Pyrimme kaikin tavoin vähentämään asiakkaidemme onnettomuusriskiä. Siksi olemme sitä mieltä, ettei nelivetoa kannata hankkia, ellei siihen ole erityistä syytä esimerkiksi haastavien maasto-olosuhteiden tai vastaavien takia, Matteo Rizzi sanoo.
Folksam on käynyt läpi yhteensä noin 35 000 Ruotsin poliisin raportoimaa onnettomuutta aina vuodesta 2003 lähtien ja verrannut kaksi- tai nelivetoisia henkilöautoja toisiinsa. Kaikissa autoissa oli ajonvakautusjärjestelmä joko vakio- tai lisävarusteena.
Tutkimus esitellään kokonaisuudessaan kesäkuun alussa Detroitissa pidettävässä kansainvälisessä autoturvallisuuskonferenssissa Enhanced Safety of Vehicles.
Kommentoi Facebookissa