HUIJAUSPUHELUT Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin määräys antaa operaattoreille velvoitteet estää soittajan numeron väärentäminen ja huijaussoittojen välittäminen puhelun vastaanottajille. Velvoite astuu voimaan matkapuhelinnumeroiden osalta 2.10.2023.
Soittajan numeron väärentäminen ulkomailta tulevissa huijauspuheluissa on ollut viime vuosina merkittävä ongelma myös Suomessa. Huijauspuhelujen tarkoituksena on ollut muun muassa petkuttaa puhelun vastaanottaja luovuttamaan huijarille etäkäyttöyhteys vastaanottajan tietokoneelle tai antamaan verkkopankkitunnukset huijarin käyttöön.
Suomessa operaattorit on jo aiemmin velvoitettu huolehtimaan numeroiden oikeellisuudesta, mutta ulkomailta yleisenä ulkomaanliikenteenä saapuvista puheluista ei ole ollut käytännössä mahdollisuutta tunnistaa soittajaa ja tarkistaa, onko tällä oikeus käyttää ilmoitettua suomalaista puhelinnumeroa.
Traficomin nyt voimaan tulevan määräyksen myötä operaattorin on mahdollista estää myös muiden operaattoreiden matkapuhelinnumeroista tulevat huijausyritykset. Jatkossa suomalaisia matkapuhelinnumeroita ei voida enää käyttää hyväksi ulkomailta tulevissa puheluhuijauksissa.
Määräyksen uudistamistyössä mukana olleet suomalaiset operaattorit DNA, Elisa, Telia ja Ålcom ovat yhtä mieltä siitä, että tervetullut uudistus tuo hyviä työkaluja väärennettyjen soittajan numeroiden estämiseen. Elisa on estänyt kesästä 2021 lähtien asiakkailleen saapuvat huijauspuhelut tapauksissa, joissa huijarit kopioivat laittomasti Elisan matkapuhelinnumeroa.
– Alkuvuodesta 2021 aloimme tarkastella huijauspuheluiden osuutta Elisan verkossa. Näky oli alkuun lohduton: jopa yli 80 prosenttia ulkomailta tulleesta puheluliikenteestä oli suomalaista puhelinnumeroa kopioivia huijauspuheluita, Elisan tietoturvajohtaja Teemu Mäkelä taustoittaa.
Kun ongelman laajuus ymmärrettiin, Elisa lähti viipymättä kehittämään tilanteeseen ratkaisua. Saman vuoden heinäkuussa estoratkaisu otettiin käyttöön Elisan verkossa.
– Huijausten määrä alkoi laskea välittömästi, ja helmikuussa 2023 huijauspuheluiden osuus ulkomailta saapuvista puheluista oli Elisalla enää kolme prosenttia, Mäkelä havainnollistaa.
Keskusrikospoliisin arvion mukaan suomalaiset ovat menettäneet vuosina 2020 ja 2021 yksistään teknisen tuen huijauspuheluissa noin 7,1 miljoonaa euroa. Huijauspuheluiden estäminen on jo hankaloittanut rikollisten elämää: KRP:n mukaan huijareiden saavuttama rikoshyöty tippui vuosien 2021 ja 2023 välillä noin 7 miljoonasta eurosta alle 3000 euroon.
Kun teleoperaattoreiden on mahdollista estää myös toisen operaattorin matkapuhelinnumerosta tulevia huijaussoittoja, saavutetaan valtakunnallinen suojaus suomalaista numeroa kopioivia huijauspuheluita vastaan.
– Lokakuusta alkaen suomalaisesta puhelinnumerosta ei enää pitäisi tulla huijauspuheluita. Toisaalta pitää muistaa, että huijarit kehittävät uusia tapoja sitä mukaa, kun parannamme suojausta. Siltä osin kilpajuoksu jatkuu, ja myös kansalaisten on edelleen syytä pysyä tarkkana, päättää Mäkelä.
Lue myös: Varo Suomi.fin nimissä lähetettyjä huijausviestejä – kyseessä on kalasteluviesti
Kommentoi Facebookissa