Orpojen pentujen pelastaminen sai Sulon aikoinaan heltymään – nyt Kuusamossa syntyi kaksi pientä karhunpentua

Sulon karhut ovat oppineet myös herkuttelemaan. Hunajan lisäksi kontiot rakastavat hampurilaisia, pehmeitä nallekarkkeja sekä kirsikoita.

Sulon karhut ovat oppineet myös herkuttelemaan. Hunajan lisäksi kontiot rakastavat hampurilaisia, pehmeitä nallekarkkeja sekä kirsikoita. (Kuva Anne Anttila)

Reeta ja Juuso saivat jälkeläisiä, uros- ja naaraspennut ovat parin kilon painoisia.

KARHUNPENNUT Kuusamon Suurpetokeskuksessa on heräilty kevääseen, karhut ovat nousseet talviuniltaan ja haistelleet uutta vuodenaikaa. Karhumiehenä tunnetun Sulo Karjalaisen kasvattien lukumäärä on yllättäen kasvanut kuudesta karhusta kahdella.

Ree­ta on syn­nyt­tä­nyt tal­ven ai­ka­na sekä naa­raspennun et­tä uros­pen­nun. Isä on puolestaan suurpetokeskuksen kuuluisin karhu, 500-kiloinen karhunjullikka Juuso. Pennut ovat toistaiseksi käyneet vain kurkistelemassa pesän suuaukolta.

– Pen­nut ovat syn­ty­neet il­mei­ses­ti jos­kus hel­mi­kuul­la. Pen­tu­jen syn­ty­mi­nen var­mis­tui pari viik­koa sit­ten, kun kuu­lim­me pe­säs­tä nii­den ään­te­lyä, Sulo Karjalainen kertoo asiasta ensimmäisenä uutisoineelle Koillissanomille.

Sulo Karjalaisella on yli 40 vuoden kokemus petoeläinten sielunelämästä. Kun petotutkija Erik S. Nyholm etsi 1970-luvulla itselleen apulaista, tehtävä oli kuin luotu Karjalaiselle.

Vuonna 1992 tulivat tutuksi myös karhunpennut. Kyseisen vuoden keväällä sattui paljon ikäviä vahinkoja, kun karhunmetsästäjät kaatoivat emoja.

– Meidän tehtäviimme kuului hakea orvoiksi jääneet pennut turvaan. Toimeksianto ei ollut helppo, sillä osa pennuista oli todella huonossa kunnossa. Joukossa oli niin nälkiintyneitä, sairaita kuin autojen kolhimiakin, Sulo selvitti Päivän Lehdelle.

Samaa sukupuolta olevat karhut eivät kykene elämään rinnakkain. Pesäero tapahtuu yleensä kolmen vuoden iässä, jolloin karhu saavuttaa sukukypsyyden.
Samaa sukupuolta olevat karhut eivät kykene elämään rinnakkain. Pesäero tapahtuu yleensä kolmen vuoden iässä, jolloin karhu saavuttaa sukukypsyyden. (Kuva Anne Anttila)

Murheellisista pelastusoperaatioista sai alkunsa karhujen orpokotitoiminta.

– Olimme petotutkijan ja hänen poikansa kanssa tarkistusreissulla, kun löysimme petäjän juurelta ammutun emokarhun. Korkealla puussa kyyhötti vastaavasti kolme avutonta penturaukkaa. Nyholmin poika kiipesi puuhun ja pudotteli ne yksi kerrallaan alas. Otimme pienet karhunpennut koppina syliin, pistimme kuljetushäkkiin ja toimme kotiini.

Jalansijansa saaneen orpokotitoiminnan kylkeen oli luonnollista perustaa myös vuonna 1996 ovensa avannut Suurpetokeskus. Sulo Kar­ja­lai­sen mu­kaan nyt syntyneet, toistaiseksi nimettömät pen­nut ovat pa­rin ki­lon pai­noi­sia ja emonsa mukaan vä­ril­tään tum­man­har­mai­ta.

Pen­tuihin pääsee tutustumaan Kuu­sa­mon Suur­pe­to­kes­kuk­ses­sa, kun alue avautuu myöhemmin toukokuussa.

Lue myös: Sulo elää kuuden kasvattamansa karhun kanssa – ”Nämä ovat minun lapsiani!”

Kommentoi Facebookissa