Ovatko tässä todelliset voittajat – lukijat valitsivat omat suosikkinsa Finlandia-ehdokkaista

Lukijoiden suosikkiromaanin päähenkilö, tasavallan presidentti Urho Kekkosen puoliso Sylvi Kekkonen vuonna 1961.

Lukijoiden suosikkiromaanin päähenkilö, tasavallan presidentti Urho Kekkosen puoliso Sylvi Kekkonen vuonna 1961. (Kuva Pertti Jenytin)

Eniten ääniä kerännyt yleisön suosikki löytyi kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaista.

FINLANDIA Suomen Kirjasäätiö järjesti neljättä kertaa osana Finlandia-kilpailua yleisöäänestyksen, jossa valintalautakuntien valitsemista Finlandia-ehdokkaista lukijat pääsivät kertomaan omat suosikkinsa. Äänestys oli käynnissä hieman yli kaksi viikkoa, ja äänestää sai niin lasten- ja nuortenkirjallisuuden, tietokirjallisuuden kuin kaunokirjallisuuden Finlandia-kategorioissa.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaissa selväksi lukijoiden suosikiksi kategoriassa nousi Tomi Kontion ja Elina Warstan Koira nimeltään Kissa tapaa kissan (Teos). Kommenteissa kehuttiin muun muassa kirjan tärkeää aihetta ja ”tunteita herättävää kerrontaa”.

Myös tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaiden kategoriassa lukijoiden suosikki sai selkeästi eniten ääniä. Ykköseksi kategoriassa nousi Anssi Jokirannan & Pekka Juntin & Anna Ruohosen ja Jenni Räinän Metsä meidän jälkeemme (Like). Kommenteissa kiitetään muun muassa kirjan ajankohtaisuutta ja ”raikasta näkökulmaa ilmastokeskusteluun”.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-kategoriassa lukijoiden suosikiksi kohosi Johanna Venhon Ensimmäinen nainen (WSOY). Eräs lukija kommentoi: ”Kaunis ja herkkä kuvaus Sylvi Kekkosesta. Kirjailija kertoo uskottavasti hänen elämästään. Kirja oli hieno ja mieleenpainuva lukukokemus.” Kommenteissa arvostetaan myös kirjan kaunista kieltä ja ”ensimmäisen naisen hienopiirteistä kuvausta”.

Kaikista ehdokkaista eniten ääniä kerännyt yleisön suosikki löytyi tänä vuonna kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaista, kun eniten ääniä keräsi Johanna Venhon Ensimmäinen Nainen.

Finlandia-palkinnot jaetaan keskiviikkona 27.11.2019. Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-voittajan valitsee tänä vuonna Olavi Uusivirta, tietokirjallisuuden Finlandia-voittajan Sixten Korkman ja kaunokirjallisuuden Finlandia-voittajan Merja Ylä-Anttila. Kaikki kolme palkintoa ovat arvoltaan 30 000 euroa.

Lue myös: Tunnevoimaiset romaanit kisaavat Finlandiasta – ”Merkittäviä ja merkityksellisiä kaunokirjallisia helmiä”

Kommentoi Facebookissa