Pääministeri Sanna Marin vieraili Ukrainassa – ”Oli erittäin vaikeaa katsoa, mitä kaikkea Venäjä on tehnyt”

Presidentti Volodymyr Zelenskyi kiitti Suomea kaikesta avusta tavatessaan pääministeri Sanna Marinin Kiovassa. (Kuva Ukrainan presidentin kanslia)

Sanna Marin tapasi myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin.

UKRAINA Pääministeri Sanna Marin vieraili torstaina 26. toukokuuta Kiovassa Ukrainan pääministerin Denys Smyhalin kutsusta. Hän tapasi vierailulla myös presidentti Volodymyr Zelenskyin sekä Ukrainan parlamentin puhemiehen Ruslan Stefanchukin.

Marin korosti, että Suomi ja laaja kansainvälinen yhteisö tuomitsevat Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan, joka rikkoo räikeästi YK:n peruskirjaa, kansainvälistä oikeutta ja yhdessä sovittuja Euroopan turvallisuuden perusperiaatteita. Hän painotti tarvetta lisätä tukea Ukrainalle samalla kun edelleen laajennetaan pakotteita Venäjää vastaan.

– On tärkeää, että Euroopan unioni on yhtenäinen, päättäväinen ja rohkea Venäjän hyökkäyksen edessä, Marin toi esille.

EU:n kuudennesta pakotepaketista keskustellaan ensi viikon Eurooppa-neuvostossa. Suomi on valmistelemassa lisätukea Ukrainalle. Suomi on myös valmis lisäämään asetoimituksia Ukrainalle edelleen.

Presidentti Zelenskyi kiitti Suomea päättäväisyydestä Ukrainan tukemisessa ja koko suomalaista yhteiskuntaa vahvasta ja konkreettisesta avusta ukrainalaisille. Presidentti toi esille myös tarpeen jatkaa Ukrainan tukemista asetoimituksin ja kiitti Suomen tähänastisesta avusta.

– Tämä on tärkeä signaali suorasta tuesta ukrainalaisille, jotka näkevät, ettei heitä ole jätetty yksin, Zelenskyi kommentoi.

Marin kävi luotiliivit yllään tutustumassa Venäjän aiheuttamiin tuhoihin Irpinissä. (Kuva Irpinin kaupunginhallitus)

Presidentti Zelenskyi vetosi myös Ukrainan EU-jäsenyysehdokkuuden puolesta, jota käsiteltiin keskusteluissa pääministeri Smyhalin kanssa. Ukraina kuuluu eurooppalaiseen perheeseen ja Suomi tukee Ukrainaa sen polulla Euroopan unioniin. Pääministerit allekirjoittivat myös koulutusalan yhteistyötä koskevan raamisopimuksen.

Vierailuohjelmaan kuului lisäksi käynti Irpinissä sekä Buchan kaupungissa, joissa pääministeri tutustui Venäjän aiheuttamiin tuhoihin ja kuuli paikallisten asukkaiden kuvauksia venäläissotilaiden julmuuksista. Marin kommentoi, kuinka sodan jäljet tekivät syvän vaikutuksen.

– Oli erittäin vaikeaa katsoa, mitä kaikkea Venäjä on tehnyt näille kaupungeille. Monet ihmiset ovat kuolleet, Marin lausui.

Pääministeri Marin korosti vierailullaan, että rankaisemattomuudelle ei tulla jättämään sijaa. Suomi tukee Ukrainaa sekä kansainvälistä rikostuomioistuinta syyllisten saamiseksi oikeuden eteen.

Lue myös: Niinistö keskusteli Turkin presidentti Erdoğanin kanssa – puhelu käytiin Suomen aloitteesta

Kommentoi Facebookissa