Pääsiäismaanantaita vietetään epävakaisessa säässä – etelämpänä paikoin jopa ukkostaa

Ajokeli muuttuu sateista johtuen jopa erittäin huonoksi. (Kuvituskuva Fotolia)

Maan pohjoisosassa tulee runsaita lumi- ja vesisateita, jotka huonontavat ajokeliä.

SÄÄTILA Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan pääsiäismaanantain sää on Suomessa epävakainen ja kahtiajakautunut. Maan etelä- ja keskiosaan virtaa etelästä vuodenaikaan nähden lauhaa ja kosteaa ilmaa, kun taas maan pohjoisosan yllä on vastassa kylmää ilmamassaa

Näiden ilmamassojen rajalla tulee runsaita sateita, joiden olomuoto vaihtelee. Maan pohjoisosaan leviää jo maanantain vastaisena yönä runsaita lumi- ja vesisateita lännestä.

– Ajokeli muuttuu sateista johtuen jopa erittäin huonoksi. Päivän aikana voimistuva puuskainen pohjoistuuli vaikeuttaa keliolosuhteista myös osaltaan, sanoo päivystävä meteorologi Jani Parviainen Ilmatieteen laitokselta.

Sade tulee Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun eteläosissa pääosin vetenä, Lapissa ja Koillismaalla puolestaan lumena. Pohjoisimmassa Lapissa sää on kuitenkin poutainen ja aurinkoinen. Runsaimmin lunta sataa Koillismaalla ja Kaakkois-Lapissa, jossa lunta voi kertyä 10–20 cm verran vuorokauden aikana, Kuusamossa jopa enemmän.

Maan etelä- ja keskiosassa sää on aamulla monin paikoin utuista tai sumuista, ja paksusta pilvestä voi paikoin sataa tihkua, mikä kannattaa ottaa huomioon liikenteessä. Liikkeellä on myös runsaita vesikuuroja etenkin pohjalaiskunnissa, mutta myös paikoitellen maan keskiosassa. Kuuroihin voi liittyä ukkosta.

Päivällä sumut hälvenevät suurelta osin, ja pilvipeitekin voi repeillä paikoin etelässä. Sateet vähenevät koko maassa kuitenkin vasta myöhemmin iltapäivällä lännestä alkaen, ja sää poutaantuu tiistaiyönä.

Lämpötila on päivällä +2 ja +10 asteen välillä. Etelässä, jos pilvipeite pääsee repeilemään, voi lämpötila nousta +10 ja +15 asteen välille. Lapissa ja Koillismaalla lämpötila vaihtelee 0 ja -5 asteen välillä, Pohjois-Lapissa on kylmempää. Yöllä lämpötila painuu pakkaselle maan keskiosaa myöten.

Lue myös: Pääsiäismatkalle on luvassa vaihtelevia kelejä – ”Pahoja ruuhkia ei ole odotettavissa”

Kommentoi Facebookissa