Pääsiäistä vietetään pääosin kauniissa kevätsäässä – poutaista ja heikkotuulista

Monin paikoin lunta on vielä selvästi tyypillistä enemmän. (Kuvituskuva Fotolia)

Pitkäperjantai on maan etelä- ja itäosassa vielä melko pilvinen ja tuulinen.

SÄÄTILA Ilmatieteen laitoksen laatiman ennusteen mukaan pääsiäistä vietetään vuodenaikaan nähden melko tyypillisessä säässä. Kiirastorstaina matalapaineen alue liikkuu Suomen yli itään, ja suuressa osassa maata tulee hajanaisia vesi-, räntä- ja lumisateita.

Pohjois-Lapissa on enimmäkseen poutaa. Matalapaineen jälkipuolella pohjoisesta virtaa kylmempää ilmaa koko maahan. Lämpötila jää epävakaisessa säässä koko maassa alle +5 asteen.

Pitkäperjantaina lumi- ja räntäkuuroja voi vielä esiintyä maan itäosassa, missä päivä on myös enimmäkseen pilvinen. Muualla maassa perjantai on jo poutainen ja lännestä alkaen myös aurinkoinen. Aurinkoisilla alueilla lounaassa lämpötila voi kohota noin +8 asteeseen, muuten päivälämpötila on +2…+6 astetta.

Pohjois-Lapissa ollaan nollan vaiheilla. Maan etelä- ja itäosassa puuskainen pohjoistuuli saa sään tuntumaan varsin kylmältä. Lauantain vastaisena yönä Suomeen vahvistuu lännestä korkeapaine, sää selkenee ja tuuli heikkenee. Yöstä tulee kylmä, ja yön alin lämpötila on -2…-10 astetta, Lapissa voi olla kylmempääkin.

Lauantaina ja pääsiäispyhinä korkeapaine pysyttelee Suomessa tai Suomen länsipuolella, ja pääsiäistä vietetään siten pääosin poutaisessa ja heikkotuulisessa säässä.

– Epävarmuutta ennusteeseen aiheuttaa kuitenkin Jäämerellä liikkuvat matalapaineet, joista saattaa ajoittain yltää Suomeen runsaampaa pilvisyyttä ja pohjois- ja itäosaan maata myös vähäisiä lumi- tai vesisateita, sanoo ylimeteorologi Henri Nyman Ilmatieteen laitokselta.

Päivälämpötilat ovat maan länsiosassa 5‒10 astetta, maan itä- ja pohjoisosassa 3‒7 astetta, pääsiäismaanantaina voi olla lämpimämpääkin. Öisin on yhä suuressa osassa maata heikkoa pakkasta.

Tilastojen mukaan päivälämpötilat ovat huhtikuun puolen välin jälkeen tyypillisesti maan etelä- ja keskiosassa +6:n ja +10 asteen välillä, pohjoisessa nollan ja +6 asteen välillä. Lähinnä länsi- ja etelärannikolla lämpötila pysyttelee öisin nollan yläpuolella. Muualla maassa ollaan öisin tyypillisesti nollan alapuolella; maan etelä- ja keskiosassa muutaman asteen verran, maan pohjoisosassa yön alin lämpötila vaihtelee -2:n ja -6 asteen välillä.

Lunta on maassa huhtikuun puolen välin jälkeen Etelä-Savon maakunnasta maan pohjoisosaan ulottuvalla alueella. Lapissa lunta on tyypillisesti 40‒80 senttimetriä. Maan länsi- ja eteläosassa on suurelta osin jo lumetonta. Tänä vuonna lumetonta on huhtikuun puolivälissä lähinnä vain maan lounaisosassa. Monin paikoin lunta on selvästi tyypillistä enemmän, maan etelä- ja keskiosassa harvinaisen, paikoin jopa poikkeuksellisen paljon.

Vuosi sitten pääsiäinen oli pari viikkoa tämänvuotista aikaisemmin. Tuolloin pääsiäistä vietettiin ajankohtaan nähden hieman tavanomaista lauhemmassa säässä.

Lue myös: Kesärenkaat alle vasta kun on kesäiset kelit – harvinaisen kylmää pääsiäisen tienoille asti

Kommentoi Facebookissa