Paavo Nurmen hengessä liikutaan ja kilpaillaan – kisat täyttävät jo 60 vuotta

Turun Urheiluliittoa edustava Nooralotta Nezirin kilpailee naisten 100 metrin aitajuoksussa.

Turun Urheiluliittoa edustava Nooralotta Neziri kilpailee naisten 100 metrin aitajuoksussa. (Kuva Paavo Nurmi Games)

Turun kaupungille on kunniatehtävä vaalia suurjuoksijansa Paavo Nurmen muistoa.

URHEILUKISAT Turku on valmis vastaanottamaan yleisurheilun maailmantähdet, kotimaiset huiput ja kisavieraat tänään alkavaan Paavo Nurmi Festivaaliin.

Paavo Nurmen Kisoissa Urheilupuiston Paavo Nurmen Stadionilla nähdään puolestaan tiistaina sellaisia urheilijoita ympäri maailman kuin Lavillenie, Röhler, Ibarquen, Lasitskene ja monet muut lajinsa maailman ykköset. Stadionin tapahtumiin odotetaan neljän päivän aikana yli 30 000 vierasta.

Kisat täyttävät tänä vuonna 60 vuotta. Ensimmäiset kisat sitten vuonna 1957 olivat lahja 60-vuotiaalle Paavo Nurmelle. Turun kaupunki ja Paavo Nurmi Oy ovat tehneet yhteistyötä kisojen eteen viiden vuoden ajan. Suurta turkulaista juoksijoiden kuningasta, Paavo Nurmea ja Turkua on tehty tunnetuksi kotimaassa ja maailmalla.

Paavo Nurmen kisat, englanniksi Paavo Nurmi Games, nousivat täksi kesäksi IAAF World Challege -tasolle ensimmäistä kertaa. Kisojen tavoitteena on olla vuonna 2020 maailman 10–20 isoimman yleisurheilukilpailun joukossa.

– Turun kaupungin innostus, osaaminen ja rohkaiseva ote on ollut ehkä tärkein elementti uuden toimintatasomme saavuttamisessa. Kilpailu on kokonaisuutemme kansainvälinen näyteikkuna, jolla saamme Nurmen muiston ja tekemämme legacy-työn levitettyä ympäri maailman, sanoo  Paavo Nurmi Turku Oy:n toimitusjohtaja Jari Salonen.

Paavo Nurmen Kisojen tv-signaali leviää YLE:n toimesta 125 maahan ympäri maailman. Katsojamääräksi arvioidaan jopa yli miljardi katsojaa. Uusina alueina tv-lähetys näkyy tänä vuonna Yhdysvalloissa, Kanadassa sekä Karibian alueella. Paavo Nurmi ja Turku näkyvät myös Aasiassa, Oseaniassa, Lähi-Idässä ja Pohjois-Afrikassa.

Paavo Nurmi Festival on ympärivuotinen tapahtumakokonaisuus, jossa liikutetaan lapsia, perheitä ja senioreita. Tapahtuman sivustolle www.paavonurmigames.fi on puolestaan koottu kaikkien Paavo Nurmen kisojen tulokset 60 vuoden ajalta.

Kommentoi Facebookissa