PERUSSUOMALAISET Perussuomalaisten puoluekokouksessa nähtiin yllätys, jota jo viimeisimmät kyselyt ennakoivat. Timo Soinin luopuessa puheenjohtajuudesta kisa käytiin ministeri Sampo Terhon sekä europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon välillä.
Halla-aho valittiin jo ensimmäisellä äänestyskierroksella, kun hän sai äänestyksessä 949 ääntä ja Sampo Terho 629 ääntä. Muista ehdokkaista Leena Meri sai 60 ääntä, Veera Ruoho 44 ja Riku Nevanpää 8 ääntä.
Sampo Terho oli nykyisen puoluejohdon suosikki, ja hänen valintansa olisi tiennyt hallituskumppanuuden jatkuvan suhteellisen kivuttomasti kokoomuksen ja keskustan kanssa.
Halla-aho on erityisesti maahanmuuttoasioissa tiukempi, mutta pelkästään puheenjohtajavaihdolla oppositiota tuskin puolueen sisälle syntyisi. Halla-aho ja Terho tuntevat toisensa jo europarlamentista ja Halla-aho on todennut, että hän ei pidä useimmista ihmisistä, mutta Sampo Terhosta hän pitää.
Suurempi merkitys lienee sillä, että myös varapuheenjohtajiksi valittiin niin sanotut halla-aholaiset Laura Huhtasaari, Teuvo Hakkarainen ja Juho Eerola. Väistymään joutui muun muassa puolustusministeri Jussi Niinistö. Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo säilytti täpärästi pestinsä.
Oppositiopuolueiden kommentit uumoilevat jopa ennenaikaisia vaaleja.
– Perussuomalaiset valitsi Halla-ahon. PS:tä tulee entistä selkeämmin rasismilla ratsastava oikeistokonservatiivipuolue. Uusien vaalien paikka, kirjoitti vasemmistoliiton Li Andersson.
– Halla-ahon jytky tuo jälkiaaltoja. PerusS oikealle. Vaihtoehdot selkiintyvät. Hallitukselle alkoi lähtölaskenta, kommentoi puolestaan SDP:n Eero Heinäluoma.
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sekä Jussi Halla-aho tapaavat maanantaiaamuna keskustellakseen hallitusyhteistyön jatkosta.
Jussi Halla-ahon valinnassa voidaan nähdä jonkinlaista tyytymättömyyttä puolueen onnistumisessa hallituksessa. Esimerkiksi hallintarekisterilain äänestyksessä perussuomalaiset joutuivat antamaan varoituksen omille kansanedustajilleen, kun taas alkoholilakia käsiteltäessä niin sanottu omantunnon mukainen äänestäminen olisi keskustalaisten mukaan sallittua.
Jos perussuomalaiset aloittavat jyrkemmän hallituspolitiikan, edessä todellakin olisivat uudet vaalit tai esimerkiksi SDP:n houkutteleminen hallituspuolueeksi. Siinä tapauksessa monet hallituksen nykyisistä lakihankkeista kariutuisivat, erityisesti nykyisen kaltainen sote-uudistus.
Timo Soinin asemasta ministerinä Halla-aho totesi, että vanhemman valtiomiehen olisi hyvä siirtyä sinne vanhempien valtiomiesten riviin neuvomaan nuorempia.
Perussuomalaisten uudesta linjasta kuullaan tarkemmin sunnuntaina.
– En uskaltanut kirjoittaa tätä puheenvuoroa etukäteen. Olen sanaton. Toivon, että me kaikki sitoudumme seisomaan puheenjohtajaksi valitun ehdokkaan takana. Palaan huomenna linjapuheessani asiaan. Kiitos paljon teille kaikille, uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho ilmoitti.
- EDIT 20.00: Lisätty puolueen varapuheenjohtajat.

Kommentoi Facebookissa