Rut Bryk – elämän taide on vuoden paras taidekirja

Harri Kalhan teos Rut Brykistä palkittiin parhaana taidekirjana.

Harri Kalhan teos muotoilija Rut Brykistä palkittiin parhaana taidekirjana. (Kuva EMMA)

Eliel Aspelin -palkinto myönnettiin Harri Kalhan kirjoittamalle teokselle.

TAIDEKIRJA Iittalan XX Valtakunnallisen Taidekirjapäivän tuomaristo päätti yksimielisesti valita vuoden 2016 parhaaksi taidekirjaksi Harri Kalhan teoksen Rut Bryk – elämän taide. Eliel Aspelin –lasiveistospalkinto on Harri Koskisen suunnittelema. Kirjan on kustantanut EMMA – Espoon modernin taiteen museo.

Tuomaristoon kuuluivat puheenjohtaja, kuvataiteilija ja kulttuurituottaja Sirpa Haapaoja, Hämeenlinnan taidemuseon amanuenssi Maria Laine ja Kalvolan kirjaston kirjastonhoitaja Ulla Hämäläinen-Pelli. Sihteerinä toimi palvelupäällikkö Irmeli Isokivijärvi Hämeenlinnan kaupunginkirjastosta. Tänä vuonna kilpailuun osallistui 21 taidekirjaa.

Vuoden taidekirja on yleistajuinen ja kiinnostava kuvaus yhdestä maamme merkittävimmistä muotoilijasta Rut Brykistä. Harri Kalhan laajan tutkimuksen kautta lukija saa tutustua taiteilijaan, joka kuului Suomen taideteollisuuden kultakauden ihailtuihin mestareihin, hänen elämäänsä, taiteeseensa ja ajan henkeen.

Kirjoittaja, taidehistorioitsija ja tietokirjailija, FT Harri Kalha tunsi Rut Brykin ja se välittyy kirjan sivuilta. Kalha kirjoittaa värikkäästi ja mukaansatempaavasti. Hän kertoo Brykin elämästä ja taiteesta monista näkökulmista ja avaa myös aiheita, joista taiteilija ei itse mielellään selittelyjä antanut. Tunnelma on silti hienostunut ja kunnioittava, juuri niin kuin julkisuutta karttaneen taiteilijan voisi kuvitella toivoneen.

Kirjan ulkoasua tuomaristo kiittelee lumoavaksi. Jo ensivaikutelmaa pidetään vaikuttavana: kansi on yhtä aikaa kutsuva, kotoisa ja salaperäinen, herkkä ja vankka, kuten Rut Brykin teoksetkin. Sama varma ja hallittu ote taitossa, typografiassa ja kuvien käytössä jatkuu läpi julkaisun. Kirjan kuvitus on runsas ja sävykäs.

Hienoista henkilökuvista, teoskuvista, lehtikuvista ja muista lähteistä kootusta kuvamateriaalista taittaja on luonut selkeän ja silti vaihtelevan ja yllätyksellisen kokonaisuuden. Laadukas painojälki ja sidonta viimeistelevät teoksen.

Harri Kalhan Rut Brykistä kertova teos on ajaton taidehistoriallinen julkaisu, ansiokkaasti kirjoitettu ja upeasti toteutettu teos.

Voittaja julkistettiin tänään Hämeenlinnan Iittalassa, Kalvolan kirjastossa. Eliel Aspelin -kilpailun järjestää Hämeenlinnan kaupunginkirjasto.

Kommentoi Facebookissa