Paha joulupukki jakoi lahjansa – jääkiekko surkeissa tunnelmissa joulunviettoon

Kuva Fotolia

Kuva Fotolia

Koronaviruksen omikron-variantti oli viimeinen niitti NHL:n päätökselle jäädä pois Pekingin olympialaisista.

JÄÄKIEKKO Jääkiekkoväelle koittaa synkkä joulu. NHL jää pois Pekingin olympialaisissa ja koronaviruksen uusi variantti omikron leviää maailmalla moukaroiden siinä sivussa urheiluakin.

NHL ei vieläkään ole virallisesti ilmoittanut poisjäännistään olympialaisista, mutta moinen jääkiekkofanien pahojen lasten joulupukin risulahja saataneen vielä sopivasti ennen joulua. Pyeongchangin 2018 olympialaisista NHL jäi pois pelkkää typeryyttään, mutta nyt perusteet ovat aivan aiheelliset.

Koronapandemian takia NHL:n runkosarjasta on peruttu jo viitisenkymmentä ottelua. Todennäköisesti lisää otteluperuutuksia on luvassa tulevien viikkojen aikana, kun omikron raivaa tietään Pohjois-Amerikassa.

Lisäksi Kiinan rajut koronakriteerit nopeuttivat tietä NHL:n ja sarjan pelaajayhdistyksen NHLPA:n päätökselle jäädä olympialaisista pois. Jos pelaaja antaisi Kiinassa positiivisen koronatuloksen, joutuisi hän karanteeniin kiinalaiseen sairaalaan jopa viideksi viikoksi.

Moinen ei tietenkään houkuttele pelaajia olympiamatkalle. Koronakaranteenissa Kiinassa pelaaja jäisi NHL-seurassa myös vaille palkkaa ja joku voisi menettää rahaa jopa miljoonan euron edestä.

NHL:n on kaupallisten sopimustensa mukaisesti velvoitteenaan järjestää kaikki 82 kierrosta käsittävän runkosarjansa ottelut. Olympiatauon aikana helmikuussa sarjaohjelmaa on vielä mahdollista kiriä kiinni sanktioiden välttämiseksi.

Kun NHL jää olympialaisista pois, on Pekingin turnaus tarkoitus pelata Euroopan sarjojen ammattilaisilla. Mutta kysymys kuuluu, kuka olympialaisissa haluaa pelata?

Varmasti KHL pakottanee pelaajansa olympialaisiin. Avautuuhan sarjalle olympialaisissa loistava markkinointimahdollisuus, jossa Venäjä voi pullistella suurvaltauhonsa tunnossa. KHL kun on osana Vladimir Putinin pullistelupolitiikkaa ja Venäjän energiavaroilla kustannetussa sarjassa palkat maksetaan, vaikka Kiinassa karanteeniin joutuisikin.

Mutta herää kysymys, haluavatko pelaajat lähteä olympialaisiin esimerkiksi Saksan, Sveitsin tai Ruotsin pääsarjoista tai SM-liigasta? Kiinassa viiden viikon koronakaranteenissa pelaajat menettäisivät kevään tulojaan ja kausi voisi olla vaarassa kokonaan. Läntisen Euroopan seurajoukkueet eivät suhtaudu olympialaisiin nykyisessä kaoottisessa tilanteessa lämmöllä.

Omikron johtanee ottelusiirtoihin myös Euroopan jääkiekkosarjoissa. Olympiatauon aikana ohjelmaa olisi hyvä kuroa kiinni.

Ilmoilla on ollut puhetta, että omikronin takia Pekingin olympialaisia siirrettäisiin vuodella. Kaupallisten sopimusten takia moinen ei olisi kuitenkaan yksinkertaista. Kiinalle olympialaisten siirtäminen toisi jättitappiot.

Todennäköisempi vaihtoehto on, että olympialaiset järjestetään aikataulussaan, mutta miesten olympiajääkiekko tullaan pelaamaan turnauksena, jossa olympiakullan arvo kokee melkoisen inflaation.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Jokerit hävisi huippuottelun – matsissa tehtiin virolaishistoriaa

Kommentoi Facebookissa