Koko maahan ennustetaan kylmää pakkasjoulua – ”Jouluaatto on todennäköisesti valkoinen”

Lumesta saavat nauttia tänä jouluna muutkin kuin Lapissa matkailevat. (Kuvituskuva Fotolia)

Tapaninpäivänä on odotettavissa yhä kylmempää pakkasen kiristyessä.

SÄÄTILA Ilmatieteen laitoksen tekemän ennusteen mukaan aatonaattona eli torstaina 23. joulukuuta sää lauhtuu lounaassa nollan tuntumaan, ja lähes koko maassa sataa 1‒5 senttimetriä lunta. Menoliikenteen kannalta aatonaattona on yleisesti huonoin ajokeli.

Jouluaattona tuuli alkaa vähitellen kääntyä pohjoisen puolelle, sää alkaa kylmetä ja muuttuu poutaisemmaksi. Pohjoisvirtaus tuo kuitenkin mereltä ajoittain sakeitakin lumikuuroja varsinkin Pohjanmaan seudulle, missä pöllyävä lumi voi heikentää ajokeliä myös jouluaattona.

– Jouluaatto on todennäköisesti valkoinen koko maassa, mutta etelä- ja länsirannikolla lunta on hyvin vähän. Joulupäivänä ja tapaninpäivänä sää on kylmää koko maassa ja paikoin tulee lumikuuroja, ennustaa meteorologi Eerik Saarikalle Ilmatieteen laitokselta.

Jouluaaton ja joulupäivän lämpötila vaihtelee maan länsiosassa -5:n ja -15 asteen välillä, muualla lämpötila on -10:n ja -20 asteen välillä. Pilvipeitteen rakoillessa jopa -25 asteen lukemat ovat mahdollisia.

Tapaninpäivänä on odotettavissa yhä kylmempää: pakkanen kiristyy myös maan länsiosassa -15 asteen tienoille, maan itä- ja pohjoisosassa -25 asteen tienoille. Tuuli lisää pakkasen purevuutta monin paikoin. Kylmä säätyyppi näyttää jatkuvan myös välipäivinä.

Viime vuonna joulun alla oli lauha etelävirtaus, mutta joulun aikaan sää kylmeni. Tapaninpäivän iltaa kohden Utsjoella ja Inarissa elohopea painui jopa -40 asteen tienoille. Vaikka jouluaaton matalapaine toikin lumisateita, pysyivät etelä- ja länsirannikko viime jouluna pääosin lumettomina. Suurin lumensyvyys mitattiin Puolangan Paljakan havaintoasemalla, jossa lunta oli aattona sekä tapaninpäivänä 39 senttimetriä.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan valkoinen joulu on tavallisesti lähes takuuvarma maan pohjoisosassa Perämeren rannikkoa lukuun ottamatta sekä maan itäosan pohjoisosassa. Mitä lähemmäksi rannikkoa tullaan, sitä pienemmäksi valkoisen joulun todennäköisyys käy. Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä lunta valkoisia jouluja on keskimäärin vain joka toinen joulu, samoin lounaissaariston alueella.

Pitkän ajan keskiarvojen mukaan joulunpyhinä lunta on tyypillisesti maan etelä- ja länsiosassa noin 5–15 senttimetriä, lounaissaaristossa paikoin alle viisi senttimetriä. Maan itä- ja pohjoisosassa lunta on noin 15–40 senttiä. Eniten lunta on tavallisesti Koillismaalla ja Pohjois-Lapissa.

Tilastojen mukaan joulunajan lämpötilat vaihtelevat tyypillisesti maan etelä- ja keskiosassa muutamasta pakkasasteesta noin kahdeksaan pakkasasteeseen. Etelä- ja länsirannikolla lämpötilat ovat ylimmillään tavallisesti hieman nollan yläpuolella. Maan pohjoisosassa joulun ajan lämpötilat vaihtelevat tyypillisesti muutamasta pakkasasteesta noin -15 asteeseen.

Lue myös: Tänä jouluna tavanomaista useampi matka tehdään henkilöautolla – osa jättää joulumatkan kokonaan väliin

Kommentoi Facebookissa