Tänä jouluna tavanomaista useampi matka tehdään henkilöautolla – osa jättää joulumatkan kokonaan väliin

Pidä turvavälit kunnossa ja lähde joululiikenteeseen liikenne- ja kelitiedot ennakoiden. (Kuvituskuva Fotolia)

Liikenne vilkastuu joulun alla maanteillä, raiteilla ja ilmatilassa.

LIIKENNE Talven liikenteen huipun odotetaan tänäkin vuonna ajoittuvan joulun aikaan. Fintraffic ennakoi, että tänä jouluna matkoista tavanomaista useampi tehdään henkilöautoilla.

Osa jättää joulumatkansa myös kokonaan väliin pandemiatilanteen vuoksi, minkä odotetaan osaltaan tasaavan liikennemääriä.

– Pandemia on muuttanut suomalaisten liikkumistottumuksia voimakkaasti. Henkilöautoilun osuus liikkumisesta on kasvanut selvästi pandemian alettua. Se vaikeuttaa liikenteen päästövähennystavoitteiden saavuttamista ja vähentää ihmisten terveyttä edistävää arkiliikuntaa, joka liittyy joukkoliikenteen käyttöön, sanoo liikenteenohjausyhtiö Fintrafficin toimitusjohtaja Pertti Korhonen.

– Kun se on oman reitin ja aikataulujen kannalta mahdollista, joukkoliikenteen käyttäminen viranomaisten terveysturvallisuusohjeita noudattaen on myös joululiikenteessä vastuullinen valinta. On tärkeää, että meillä on käytössämme toimiva joukkoliikenne ja hyvät liikkumispalvelut vaihtoehtona henkilöautoilulle myös jatkossa.

Valtakunnallisen liikenteen suoritetilaston ennakkotietojen mukaan 90 prosenttia henkilöliikenteen kilometreistä kuljettiin Suomessa henkilöautolla vuonna 2020. Vielä ennen pandemiaa henkilöautoilun markkinaosuus oli 84 prosenttia.

Rautatieliikenteen markkinaosuus on alentunut 3,9 prosenttiin ja linja-autoliikenteen 3,6 prosenttiin. Kotimaan lentoliikenteen markkinaosuus henkilöliikenteen kilometreistä vuonna 2020 oli 0,4 prosenttia. Vuoden 2021 kuluessa joukkoliikenteen suosio on elpynyt, mutta on edelleen pandemiaa alemmalla tasolla.

Fintrafficin tieliikennekeskuksessa huolehditaan maantieliikenteen turvallisuudesta ja sujuvuudesta läpi joulun. Joulunajan arkipyhien puuttumisen takia liikenne ajoittuu tänä vuonna lyhyelle aikavälille – menoliikenteen vilkkaimpien päivien ennakoidaan olevan 22.12. ja 23.12 ja paluuliikenteen 26.12.

– Perinteisiä Fintrafficin tieliikennekeskuksen joulunajan maantieliikenteen ennusteita on nyt vaikea antaa, sillä lyhyt joululoma sekä etenkin selkeästi heikentynyt pandemiatilanne pitää yhä useamman meistä kotosalla. Mikäli lähdet kuitenkin tien päälle, niin muistaa kannattaa pandemia-ajan suositukset eli turvaväli käyttöön liikenteen lisäksi esimerkiksi pitkien matkojen välipysähdyksiin, kertoo Fintrafficin liikennekeskuspäällikkö Marika Saarenpää.

Omalla autolla liikuttaessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota matkan ennakkosuunnitteluun. Yksi osa ennakointia on perehtyä ennen matkalle lähtöä oman matkareitin liikennemääriin ja keliolosuhteisiin. Se käy Fintrafficin Liikennetilanne-palvelussa. Palvelusta löytyvät myös muun muassa kelikameroiden kuvat sekä sähköautojen latauspisteet ja kaasuautojen tankkausasemat.

Rautateillä liikenteen sujuvuuteen voivat vaikuttaa osaltaan myös talviset olosuhteet, erityisesti pöllyävä ja kinostava lumi sekä kova tuuli ja pakkanen. Yhteistyö lennonjohdon, lentoasemien ja lentoyhtiöiden kesken on tiivistä ja joululiikenteessä on varauduttu tavanomaisesti myös talvisiin sääolosuhteisiin.

Lue myös: Omikronin riskimaista saapuvat pakolliseen terveystarkastukseen – vaihtoehtona negatiivinen koronatestin tulos

Kommentoi Facebookissa