Omikronin riskimaista saapuvat pakolliseen terveystarkastukseen – vaihtoehtona negatiivinen koronatestin tulos

THL suosittelee kaikille matkalta palanneille kotitestin tekemistä. (Kuva Fotolia)

Kotitestien avulla toivotaan löydettävän tartuntoja, jotka muuten jäisivät toteamatta.

KORONAVIRUS Omikronvariantin riskimaista Suomeen saapuvien matkustajien on osallistuttava maahantulon yhteydessä pakolliseen terveystarkastukseen.

Matkustajan ei tarvitse osallistua terveystarkastukseen, jos hänellä on esittää enintään 48 tuntia vanha negatiivinen koronatestin tulos. Testi voi olla PCR- tai antigeenitesti.

Rajoilla tehtävät pakolliset terveystarkastukset perustuvat aluehallintovirastojen määräyksiin, jotka koskevat kaikkia maahan saapuvia pois lukien tietyt aluehallintovirastojen päätöksissä luetellut henkilöryhmät.

THL ylläpitää omikronin riskimaiden listausta verkkosivuillaan. Tällä hetkellä riskimaat ovat Etelä-Afrikka, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Lesotho, Eswatini (Swazimaa), Mosambik, Malawi, Nigeria, Tanska, Britannia ja Norja.

– Negatiivinen ennakkotesti terveystarkastuksen vaihtoehtona vähentää maahantulopisteiden tarvetta testata matkustajia, sanoo johtava asiantuntija Jari Jalava THL:stä.

THL suosittelee, että kaikki ulkomailta Suomeen palanneet tekisivät koronan kotitestin maahan saapumisen jälkeen, jos heitä ei ole testattu maahantulon yhteydessä. Kotitestejä voi ostaa kaupoista ja apteekeista.

Jos kotitestin tulos on positiivinen, tulos täytyy varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä PCR-testillä, jolla voidaan varmistaa myös mahdollinen omikrontartunta.

Kotitestin tekeminen on vapaaehtoista. Kotitestien avulla toivotaan löydettävän tartuntoja, jotka muuten jäisivät toteamatta. Kotitestillä ei kuitenkaan voi korvata tartuntatautilain mukaisia pakollisia maahantuloon liittyviä testejä.

Lue myös: Koronaan kuoli 558 ihmistä viime vuonna – kaikki alle 55-vuotiaana kuolleet olivat miehiä

Kommentoi Facebookissa