Päivän sitaatti: ”Ei saa jäädä tuleen makaamaan”

Vänrikki Kariluoto johti joukkojaan edestä niin vuonna 1955 Edvin Laineen ohjauksessa kuin vuonna 2017 Aku Louhimiehen näkemyksen mukaan.

Vänrikki Kariluoto johti joukkojaan edestä niin vuonna 1955 Edvin Laineen ohjauksessa kuin vuonna 2017 Aku Louhimiehen näkemyksen mukaan. (Kuva Elonet)

Aina kannattaa yrittää ja jatkaa, vaikka joutuisi kulkemaan vastoinkäymisten läpi.

SITAATTI Tämä toteamus on ollut tuttu erityisesti suomalaisille miehille jo vuosikymmenten ajan – ja uuden Tuntematon sotilas -elokuvan myötä sanonta jatkaa eloaan jälleen vuosikymmeniä.

Tuskin kukaan osaa sanoa koska lause oikein sotilassanastoon ilmestyi. Tuli tarkoittaa tulitusta, ja jos joutuu sen kohteeksi, lamaantuminen on huonoin vaihtoehto. Sodan käynyt Väinö Linna kirjasi lauseen sotaromaaniinsa vuonna 1954.

Romaanin alussa luutnantti Autio opastaa nuorta vänrikkiä Kariluotoa joukkueen hyökkäämisessä: ”Älä anna pysähtyä, vaan koita yhteen menoon. Missään tapauksessa ei saa jäädä tuleen makaamaan.

Lause on kannustava, vaikka toisaalta ehdoton. Aina kannattaa yrittää ja jatkaa, vaikka joutuisi kulkemaan vastoinkäymisten läpi.

Kommentoi Facebookissa