Päivän sitaatti: ”Kell´ onni on, se onnen kätkeköön”

Oravan suurin aarre on mittava käpyvarasto talven varalle. Aarteensa se kätkee joskus niin hyvin, ettei itsekään sitä löydä.

Oravan suurin aarre on mittava käpyvarasto talven varalle. Aarteensa se kätkee joskus niin hyvin, ettei itsekään sitä löydä. (Kuva Fotolia)

Lausetta luullaan monesti sananlaskuksi, se on vanhempi kuin Suomen itsenäisyys.

SITAATTI Teoksessa Sitaattien salat (SKS) Tuula Uusi-Hallila ja Anne Helttunen kuvailevat, kuinka lottovoittaja ei pröystäile rahoillaan. Hän kertoo kohdanneesta onnenpotkustaan vain läheisimmille ihmisille.

Kell´onni on, se onnen kätkeköön” on Eino Leinon runon Laulu onnesta ensimmäinen säe. Runo ilmestyi Hiihtäjän virsiä -kokoelmassa jo niinkin varhain kuin vuonna 1900.

Kyseessä ei siis ole sananlasku, niin kuin usein luullaan. Eino Leino on syntynyt vuonna 1878, joten reilun parikymppisen runoilijan neuvo on kestänyt hyvin aikaa.

Uusi-Hallila ja Helttunen tulkitsevat, että onni aiheuttaa kateutta, eikä sitä siksi sovi levitellä. Ja kateus puolestaan vie kalatkin vedestä. Jälkimmäinen on taas sananlasku.

Toki kyse saattaa myös olla hienotunteisuudesta. Oman onnistumisen esittely masentaa sellaisia, jotka epäonnistuvat kerta toisensa jälkeen – tai joilla on tuskin varaa edes arjen välttämättömiin tarpeisiin.

  • Lähde Tuula Uusi-Hallila ja Anne Helttunen: Sitaattien salat (SKS)

Kommentoi Facebookissa