Päivän sitaatti: ”Ilmaisia lounaita ei ole olemassa.”

Joku aina maksaa ilmaisen lounaan, tavalla tai toisella.

Joku aina maksaa ilmaisen lounaan, tavalla tai toisella. (Kuva Fotolia)

Poliittiseen kielenkäyttöön sanonta tuli toisen maailmansodan aikoihin.

SITAATTI Päivän sitaattimme merkitys on tuttu. Jos joku tarjoaa sinulle ilmaisen lounaan, hänen oletetaan kuitenkin haluavan vastavuoroisesta sinulta itseltäsi jotain.

Ilmaisia lounaita tarjottiin Yhdysvalloissa yleisesti 1800-luvun puolivälissä. Ne eivät olleet mitään köyhäinapua, vaan baarinpitäjät tarjosivat lounaan – usein toki kylmän lounaan – henkilöille, jotka ostivat drinkin.

Lounas ei itse asiassa ollut tuolloinkaan ilmainen, sen hinta oli vain piilotettu drinkkien hintoihin. Ja lounaan syönyt henkilö ei useinkaan tyytynyt vain yhteen drinkkiin, vaan osti toisen, tai jopa kolmannenkin. Näin ilmainen lounas maksoi itse itsensä takaisin.

Poliittiseen kielenkäyttöön sanonta tuli toisen maailmansodan aikoihin, kun maailmanrauhan puolesta puhunut USA:n varapresidentti Henry Wallace kirjoitti Atlantic Monthlyyn, kuinka maailmalla täytyy olla varaa tarjota perusturva, ruoka, ja suoja ihmisille, jos on varaa käyttää mittaamattomia summia myös sodan voittamiseen.

Kyyniset kolumnistit vastasivat rauhanpoliitikon kirjoitukseen:

”There´s no such thing as a free lunch.”

Nobel-palkittu taloustieteilijä Milton Friedman käytti sanontaa myös kirjansa nimenä vuonna 1975, mutta itse käsite on näin jo yli sata vuotta vanhempi.

Kommentoi Facebookissa