Päivän sitaatti: ”Kaikki näyttää vaarallisemmalta pimeässä, käsitäthän.”

Tuntematon tuntuu monesti myös pelottavammalta, kuin se oikeastaan onkaan.

Tuntematon tuntuu monesti myös pelottavammalta kuin se oikeastaan onkaan. (Kuva Fotolia)

Kirjoittaja on käsitellyt vaikeitakin aiheita niin, että sekä lapset että aikuiset ymmärtävät.

SITAATTI Vuosien varrella on usein listattu kuuluisimpia suomalaisia kirjailijoita tai kirjoja maailmalla. Suomi on saanut ainoastaan yhden Nobelin kirjallisuuspalkinnon voittajan – hän on F.E. Sillanpää – ja Mika Waltarilla sekä Sinuhe egyptiläiselläkin on oma kannattajakuntansa. Tehtiinhän romaanista aikoinaan jopa Hollywood-elokuva.

Mutta tunnetuin kirjailija on kyllä suomenruotsalainen Tove Jansson (1914–2001), jonka luomat Muumi-hahmot valloittavat edelleen maailmaa erityisesti Japania myöten. Jansson mielletään monesti sarjakuvataiteilijaksi ja taidemaalariksi, mutta hänen kirjallinen tuotantonsa on mittava.

Muumi-kirjojen avulla Tove Jansson on voinut käsitellä vaikeita aiheita ja ennakkoluuloja niin, että ne avautuvat sekä lapsille ja aikuisille. Ensimmäisessä Muumi-kirjassa vuodelta 1945 Muumit ja suuri tuhotulva pieni Muumipeikko ja Muumimamma kulkevat metsässä.

Muumipeikko tarraa äitinsä käsivarteen, varjoista puunrungon takaa heihin tuijotti silmäpari. Muumimamma säikähtää itsekin, mutta sanoo sitten rauhoittavasti:

”Se on kyllä hyvin pieni eläin. Odotahan, niin valaisen sitä. Kaikki näyttää vaarallisemmalta pimeässä, käsitäthän.”

Muumimamma valaisee ystävällisen ja hiukan pelästyneen oloista otusta, joka paljastuu Nipsuksi. Nipsu oli eksynyt ja odotti surullisena jotain seuraa. Ja niin he jatkoivat matkaa kolmistaan.

Tove Janssonin teoksia on käännetty peräti 45 eri kielelle, sanoituksista tunnetuin lienee kaunis Höstvisa. Viime kesänä avattiin Tampere-talossa toimiva uudistunut Muumimuseo, joka esittelee Janssonin alkuperäisiä teoksia.

Kommentoi Facebookissa