Päivän sitaatti: ”Minulla ei ole muuta tarjottavaa, kuin verta, raadantaa, kyyneliä ja hikeä.”

Kansalaiset ovat kautta vuosikymmenien luottaneet valtionjohtajiin, jotka eivät lupaa vain ruusuista tulevaisuutta.

Kansalaiset ovat kautta vuosikymmenien luottaneet valtionjohtajiin, jotka eivät lupaa vain ruusuista tulevaisuutta. (Kuva Fotolia)

Maailmankuulu henkilömme kärsi lievästä änkytyksestä ja sammaltavasta puheesta.

SITAATTI Tämänkertaisen lausujamme sanomaksi on laitettu useita lentäviä lauseita, joista kaikki eivät suinkaan pidä paikkaansa. Päivän sitaattimme pitää, sillä se on sanottu julkisesti alahuoneessa Lontoossa 13. toukokuuta 1940.

Sir Winston Churchill syntyi 20. marraskuuta vuonna 1874. Koulunkäynti Harrowin sisäoppilaitoksessa ei sujunut, ja hän pääsi toisella yrittämällä sisään Kuninkaalliseen sotilasakatemiaan. Ensimmäisen kerran hänet valittiin brittien alahuoneeseen vuonna 1901.

Churchill kärsi lievästä änkytyksestä ja sammaltavasta puheesta, ja hän käytti joskus viikkoja valmistellessaan puheitaan. Churchill omasi laajan sanavaraston ja upotti julistuksiinsa ajatusleikkejä, vertauskuvia ja alkusointuja.

Noustuaan pääministeriksi vuonna 1940 Winston Churchill piti kuuluisan puheensa kannustaakseen Iso-Britannian kansaa kamppailussa kansallissosialistisen Saksan uhkaa vastaan.

”Minulla ei ole muuta tarjottavaa, kuin verta, raadantaa, kyyneliä ja hikeä.”

Churchillin sotavuosien puheista on jäänyt aikakirjoihin myös saman vuoden kesäkuussa alahuoneen kuulema ja ikimuistoisen lauseen mukaan nimetty ”Se oli heidän hienoin hetkensä” sekä elokuussa pidetty ”Koskaan ei ihmiskunnan kamppailujen saralla ole niin moni jäänyt näin paljon velkaa niin harvoille”.

Sikareiden ja viskien ystävänä tunnettu Sir Winston Churchill aateloitiin vuonna 1953 ja hän kuoli 15. tammikuuta 1965.

  • Lähde ”Suuret puheet jotka muuttivat maailmaa” (Ajatus)

Kommentoi Facebookissa