Päivän sitaatti: ”Otetaanpas taas neuvoa-antavat”

Neuvoa-antavilla drinkeillä on vankka juurensa suomalaisessa demokratiassa.

Neuvoa-antavilla drinkeillä on vankka juurensa suomalaisessa demokratiassa. (Kuva Fotolia)

Virkkaisimmeko vielä varoituksen sanoina, että viina on viisasten juoma.

SITAATTI Joskus on turha hätäillä, vaan on parempi pitää pieni tuumaustauko. Silloin voi ottaa vaikkapa neuvoa-antavat, jotta ongelma ratkeaisi parhain päin.

Neuvoa-antavilla drinkeillä on vankka juurensa suomalaisessa demokratiassa, tietää sanontojen koottuja selityksiä esittelevä Outi Lauhakankaan teos Svengaa kuin hirvi (SKS).

Suomessa oli aikoinaan kieltolaki eli alkoholin myyntikielto aina vuodesta 1919 alkaen vuoteen 1932 asti. Kansa ei kiellosta kuitenkaan suuremmin piitannut, salakuljetus sujui, viinapannut porisivat ja sellaiset seikkailijat kuten Algoth Niska saavuttivat legendaarisen maineen.

Hallitusherrat päätyivät hankalassa tilanteessa järjestämään neuvoa-antavan kansanäänestyksen, jolloin 71 prosenttia kansalaisista kannatti kieltolain kumoamista.

Vapaampaa alkoholipolitiikkaa tietysti haluttiin juhlistaa, jolloin sanonta ”otetaanpas taas neuvoa-antavat” levisi lentäväksi lauseeksi, aina tämän päivän kielenkäyttöön asti.

Ja se alkoholiliike aukaisi ovensa tietysti numerosarjan 5–4–3–2–1 mukaan eli 5.4.1932 klo 10. Kuka sanoi, että virkamiehellä ei olisi huumorintajua?

Kommentoi Facebookissa