SITAATTI Huippupaikoilla kansainvälisessä pankkimaailmassa sekä valtiovarainministeriössä työskennellyt Kari Nars pohtii klassikkoteoksessaan Raha ja onni (Tammi) ihmisen tuhatvuotista unelmaa rikkaudesta ja onnesta.
Ainoinaan uskottiin, että oli lottovoitto syntyä Suomessa. Pankkikriisin aikana suomalaisten onnellisuudentunne laski kuitenkin pohjalukemiin. Ja kuinka kävi sille oikealle lottovoittajalle?
Voittajan kirous on kohdannut monia heistä, lottomiljonäärit eivät ole useinkaan merkittävästi muita onnellisempia. Kaverit ovat vaihtuneet kateuteen ja kerjuukirjeisiin.
Keisari Vespasianus (9–79 jKr.) keksi aikoinaan vastaansanomattoman keinon hankkia lisää rahaa. Hän käytti kirjaimellisesti hyväkseen hädänalaisten tilannetta ja laittoi kaikki Rooman käymälät verolle.
Keisarin poika Titus arvosteli isäänsä, jolloin Vespasianus nosti kolikon poikansa nenän alle.
”Pecunia non olet.”
Raha ei haise. Yhdysvalloissa uskotaan, että ihmisen täytyy olla fiksu rikastuakseen. Miehiä myös auttaa, jos on pitkä, naisia puolestaan kauneus.
Entisissä sosialistimaissa ihmiset eivät sen sijaan ja yllättäen olleet kovinkaan onnellisia kommunismin romahdettua. Oligarkkien kerskailu ja länsimaiden yltäkylläisyys olivat heille hieman hankalasti sulatettavia asioita.
Kommentoi Facebookissa