Pala ilmakehään osuneesta asteroidista löydettiin Botswanassa – suomalaiset laskivat putoamisalueen oikein

Central Kalahari Game Reserve -suojelualueella meteoriittia etsimässä Tomas Kohout ja riistanvartija Kegilwe Mogotsi. Meteoriitin putoamisalueella oli leijonalaumoja.

Central Kalahari Game Reserve -suojelualueella meteoriittia etsimässä Tomas Kohout ja riistanvartija Kegilwe Mogotsi. Meteoriitin putoamisalueella oli leijonalaumoja. (Kuva Sanni Turunen)

Maan ilmakehässä räjähtävät asteroidit voivat vapauttaa kerralla enemmän energiaa kuin voimakkaimmat ydinaseet.

METEORIITTI Asteroidi 2018 LA:sta irronnut meteoriitti on löydetty Botswanan Central Kalahari Game Reserve -kansallispuistosta. Asteroidi havaittiin avaruudessa Catalina Sky Surveyn teleskoopilla Arizonassa 2.6.2018 kahdeksan tuntia ennen sen osumista ilmakehään.

Kyseessä on vasta toinen löydetty pienestä maahan osuneesta asteroidista lähtöisin oleva meteoriitti, jonka matkaa on voitu seurata avaruudessa ennen sen osumista maapallon ilmakehään.

Asteroidi syöksyi yläilmakehän läpi ja räjähti kappaleiksi muutama sekunti lennon jälkeen. Useat silminnäkijät Etelä-Afrikassa sekä Botswanassa seurasivat tulipalloa ja sen räjähdystä taivaalla. Räjähdyksen jälkeen asteroidin kappaleet levisivät tuulen mukana ja putosivat laajalle alueelle.

Putoamisalueesta tekivät mallinnuksen itsenäisesti sekä SETI-instituutin asiantuntijan Peter Jenniskensin johtama ryhmä Kaliforniassa että Ursan tulipallotyöryhmän Esko Lyytinen ja Jarmo Moilanen Suomessa. Laskelmilla haluttiin määrittää putoamisalue riittävän hyvin etsintäryhmän lähettämistä varten.

– Vaikeinta oli rajata riittävän tarkasti, minne meteoriitit putosivat, kertoo Peter Jenniskens.

Hän matkusti Botswanaan ja auttoi meteoriittien etsinnöissä.

– Botswanassa kentällä käyttöön otettiin sekä suomalainen että yhdysvaltalainen arvio putoamisalueesta. Kävi ilmi, että ne olivat lähes identtisiä, kertoo Helsingin yliopiston tutkija ja Ursan tulipallotyöryhmän jäsen Tomas Kohout.

Myös Kohout matkusti Botswanaan ja oli mukana maastossa.

– Meteoriitti löytyi etsintöjen viidentenä päivänä vain noin 100 metrin päästä todennäköisimmäksi arvioidusta alueesta, Kohout kertoo.

Ensimmäinen Botswanasta löytynyt meteoriitti.
Ensimmäinen Botswanasta löytynyt meteoriitti. (Kuva Sanni Turunen)

Jenniskens keräsi valvontakameroiden nauhoituksia Botswanan Rakopsista ja Maunista yhdessä Oliver Mosesin kanssa, joka työskentelee Botswanan Okavango Research Institutessa. Videoiden avulla Jenniskens ja Moses saivat rajattua tietoja tulipallon räjähdyskorkeudesta ja -sijainnista.

Ensimmäisen meteoriitin löysi Botswana International University of Science and Technologyn sekä Botswana Geoscience Instituten ja ORI:n geotieteilijöistä koostunut ryhmä. Löytö tehtiin ryhmän samoiltua hiekan, korkean heinän, pusikoiden ja piikkipensaiden keskellä viisi päivää.

Botswanan ympäristöministeriön kansallispuistoista ja luonnosta vastaava yksikkö päästi etsintäryhmän kansallispuistoon sekä lähetti puistonvartijoita avustamaan ja suojaamaan etsinnässä.

– Toimimme näin vaikeuksista huolimatta: meteoriitin etsiminen 200 neliökilometrin kokoisesta kansallispuistosta on jo itsessään haastavaa, mutta vaikeustaso kasvaa entisestään, kun etsintäalue on täynnä norsuja, leijonia ja käärmeitä, kertoo yhteishankkeen johtaja professori Alexander Proyer etsinnän vaikuttimista.

Meteoriittia tutkimalla voidaan saada selville, mistä päin asteroidivyöhykettä tämän tyyppiset vaaralliset asteroidit tulevat.

– Tällaisten pienten asteroidien koostumusta tutkimalla voimme oppia ennustamaan mahdollisia tulevaisuudessa Maata uhkaavia asteroideja, Tomas Kohout toteaa.

Maan ilmakehässä räjähtävät asteroidit voivat vapauttaa kerralla enemmän energiaa kuin voimakkaimmat ydinaseet. Energia vapautuu vahinkoa aiheuttavana paineaaltona, kuten kävi vuonna 2013 Tšeljabinskissa Venäjällä. Silloin paineaalto aiheutti 1 600 ihmiselle sairaalahoitoa vaatineita viiltohaavoja rikkoutuneista ikkunoista ja muita ruhjeita.

Meteoriittinäytteet säilytetään Botswanan kansallismuseossa ja niiden tarkemmasta tutkimuksesta vastaa botswanalaisista, eteläafrikkalaisista, suomalaisista ja yhdysvaltalaisista tutkijoista koostuva tutkimuskonsortio.

Lue myös: Maan pinnalta tunnetaan 191 törmäyskraatteria – muinainen meteoriittikraatteri löytyi Keski-Suomesta

Kommentoi Facebookissa