TERVEYS Haapajärvellä sijaitsevan Palvelukoti Jaakonkartanon eteisaulassa tulijaa odottaa tyytyväinen kaksikko. Mieshenkilö silittää sylissään istuvaa kissaa, rapsuttaa välillä kehräävää karvakerää korvan takaa ja hymyilee.
– Parempaa terapiaa ei ole edes olemassa. Kissa tuo taloon kodin tunteen, rauhoittaa mielen ja antaa arjelle valoisammat suuntaviivat, mies luonnehtii tyytyväisenä.
Mielenterveys- ja päihdekuntoutujille suunnattu palvelukoti avasi ovensa kesällä 2011. Muutama viikko myöhemmin talon hoitohenkilökunta täydentyi myös pienellä, maatalossa syntyneellä tyttökissalla.
– Seurasimme naapurissa toimivan päihdekuntoutuskeskus Karvoshovin esimerkkiä. Heillä oli hyviä kokemuksia terapiakissa Sylvistä. Valitettavasti uusi työ ja uudet kujeet veivät löytökissan taustat omaavan Sylvin Jyväskylään, vastuuhoitajana toimiva Marika Lehtinen selvittää.
Kissan ristiäiset
Pörrökarvainen Iita, 5, on hurmannut kanssakulkijansa ja tassutellut niin asukkaiden kuin virkasisartensakin sydämiin.
– Iita toi tullessaan hymyn, lämmön ja hyvän olon tunteen. Pennun tullessa taloon järjestimme ensi töiksemme oikeat kissan ristiäiset. Nimiehdotuksia tuli valtavasti, Marika taustoittaa naureskellen.

Ylivieskassa syntyneellä maatiaiskissalla on luontainen taito avata tunnelukot.
– Iita on kiistatta talon paras työntekijä. Hän on ainoa, joka saa uuden asiakkaan ensimmäisenä puhumaan. Iitalle paljastetaan salaisuudet ja kerrotaan ilot, surut ja elämän suurimmat aallokot. Iita kuuntelee, hyväksyy ja lohduttaa. Hänellä on myös ilmiömäinen taito aistia lohdun tarvitsija.
Iitalta ei tarvitse varata terapia-aikaa. Hän menee suoraan ihmisen luo ja nousee syliin.
– Tästä meidän ”virkasisarten” on hyvä jatkaa. Iitan läsnäolo on kuin rauhoittava lääke, mutta paljon miellyttävämpi ja pitkäkestoisempi. Terapeuttinen kokonaisvaikutus korvaa monta pilleriä.
Kasvattava vaikutus
Terapiakissa on Jaakonkartanon rakastettu ja tärkeä hengetär.
– Iita antaa meille kaikille tukea, turvaa ja tulevaisuutta. Samalla hän auttaa meitä hyväksymään sekä itsemme että toisemme, kissaa hoitava mies luettelee tyytyväisenä.
Vastuuhoitaja Marika Lehtisen mukaan Iitan läsnäololla on myös hyvin kasvattava vaikutus.
– Asukkaat tulevat hyvin erilaisista lähtökohdista ja elämäntilanteista, joten terapiakissan tärkeimpiin tehtäviin kuuluu myös luottamuksen ja vastuuntunnon opettaminen. Iitalta tämä sujuu jopa tietämättään, Marika tunnustaa.
Vaikka käytännössä Iita työskentelee ruokapalkalla, niin bonuksia terapiatassulle satelee kuitenkin rapsutusten muodossa.
– Iita on hoitajista se, joka saa eniten parasta palautetta. Hän nimittäin ymmärtää sen, että hoitajien tärkein tehtävä on olla läsnä. Luonnollisesti kissaneiti ottaa kaiken irti saamastaan huomiosta ja tämä näkyy usein jopa pienenä diivailuna, Marika luonnehtii naureskellen.

Vain päivävuorossa
Vaikka terapiakissa Iitan suosiosta joskus jopa kilpaillaan, niin se tietää rajansa ja tuntee voimavaransa.
– Ystävällisyyttä ja sympatiaa riittää tasapuolisesti kaikille, mutta ensisijainen tassun ojennus tapahtuu kuitenkin akuutin avun tarvitsijalle. On todella hämmästyttävää, että Iita nukkuu yönsä aina sen vieressä, joka tarvitsee läsnäoloa eniten, Lehtinen selvittää.
Iita tunnetaan Jaakonkartanossa kiertävänä terapiakissana nimenomaan päivänvalolla.
– Tähän on selkeä syy. Iitasta ei ollut yöhoitajaksi. Pari kertaa neiti oli mukana yötöissä, mutta silloin ei nukkunut kukaan. Iita keksi itselleen mukavan ja varsin äänekkään harrastuksen eli pitkäkestoisen kattioopperan. Tämän jälkeen muutimme sopimusta ja päädyimme Iitan kohdalla jatkuvaan päivävuoroon, Marika Lehtinen kertoo naureskellen.
Kommentoi Facebookissa