Panaman lipun alla seilaava rahtialus vuotaa Suomenlahdella – meripelastus paikalla ja tilanne vakaa

Rahtialuksella on tällä hetkellä merivartijoita Kotkan merivartioasemalta sekä palomiehiä Kymenlaakson pelastuslaitokselta.

Rahtialuksella on tällä hetkellä merivartijoita Kotkan merivartioasemalta sekä palomiehiä Kymenlaakson pelastuslaitokselta. (Kuva Rajavartiolaitos)

Viranomaisten meripelastustoimet rahtialuksen auttamiseksi Suursaaren länsipuolella jatkuvat.

ONNETTOMUUS Meripelastuslohkokeskus Helsinki sai 8.3. klo 12.41 hätäilmoituksen, että Pietariin matkalla olleen rahtialuksen konehuoneessa on vettä. Vettä oli ilmoituksen mukaan noin viisi metriä. Rahtialuksella oli 22 henkilöä, joilla ei ollut välitöntä vaaraa. Panaman lipun alla seilaava rahtialus oli tapahtumahetkellä Suursaaren länsipuolella kansainvälisellä alueella.

Rajavartiolaitoksen eilen päivällä aloittamat meripelastustoimet rahtialuksen avustamiseksi jatkuvat, alus on yön aikana ajelehtinut jonkin verran tapahtumapaikalta länteen. Vuoto on saatu hallintaan ja veden pumppausta jatketaan. Tilanne pidetään pumppaamisen avulla vakaana, ja koko miehistö on edelleen aluksella.

Rahtialuksen konehuoneeseen merivesikaivosta päässeen veden pumppaaminen päästiin aloittamaan myöhään eilen illalla, kun kalusto ja henkilöt oli saatu kuljetettua tapahtumapaikalle. Veden korkeus konehuoneessa nousi hälytyshetkestä noin 1–2 metriä ennen pumppauksen aloittamista.

Konehuoneen pumppausta ei kuitenkaan enää jatketa, koska veden pinta siellä ei pumppauksista huolimatta laske. Pumppaustoimet on siirretty toiseen ruumaan, minne on päässyt myös vettä. Ennen pumppauksen aloittamista tilassa oli vettä noin 70 cm. Tyhjennystä jatketaan niin kauan, kunnes aluksen hinaus päästään aloittamaan.

Tapahtumapaikalla on tällä hetkellä Rajavartiolaitoksen VL Tursas, Arctia Oy:n Nordica, Alfons Håkansin Atlas sekä virolaisten vartiolaiva Kindral Kurvits. Merivoimien öljyntorjunta-alus Halli on matkalla tapahtumapaikalle. Halli vie mukanaan lisää pumppauskalustoa. Sen arvioidaan saapuvan aamupäivän aikana. Puolustusvoimien NH90 sekä Viron meripelastuskeskuksen helikopteri ovat evakuointivalmiudessa.

Rajavartiolaitoksen meripelastushelikopteri on parhaillaan kuljettamassa uutta miehistöä tapahtumapaikalle. Rahtialuksella on tällä hetkellä merivartijoita Kotkan merivartioasemalta sekä palomiehiä Kymenlaakson pelastuslaitokselta.

Kommentoi Facebookissa