Pankkien tunnuslukulistojen käyttöä voidaankin jatkaa – mukaan yhdistetään vahvistuselementti

Suomessa yleisesti käytössä olevat painetut tunnuslukulistat ovat helposti kopioitavissa.

Suomessa yleisesti käytössä olevat painetut tunnuslukulistat ovat helposti kopioitavissa. (Kuva Kari Kallonen)

Finanssivalvonnan kannanoton mukaan tunnuslukulistojen käyttöön on tulossa muutoksia.

TALOUS Finanssivalvonnan julkaiseman kannanoton mukaan pankeilla käytössä olevien painettujen tunnuslukulistojen käyttöä voidaan jatkaa maksamisen tai maksutilin käytön yhteydessä, kunhan käyttöön yhdistetään vahvistuselementtejä vahvan tunnistamisen periaatteiden mukaisesti.

Pankeilla Suomessa yleisesti käytössä olevat painetut tunnuslukulistat ovat helposti kopioitavissa, minkä vuoksi ne eivät nykymuodossa käytettynä täytä uuden eurooppalaisen sääntelyn turvallisuusvaatimuksia.

Vahvan tunnistamisen vaatimusta koskeva sääntely perustuu toiseen maksupalveludirektiiviin ja astuu kokonaisuudessaan voimaan 14.9.2019.

− Pankkien tulee toteuttaa tunnistusmenetelmiin tehtävät muutokset siten, että samalla turvataan kaikkien asiakasryhmien mahdollisuus käyttää tunnistusvälineitä ilman katkoksia. Asiakkaiden tulee voida käyttää nykyisiä tunnuslukulistoja maksamisessa ja maksutilien käytössä niin kauan, kunnes pankki on riittävällä tavalla varmistanut uusien menetelmien käytettävyyden, saavutettavuuden ja toimintavarmuuden, Finanssivalvonnan johtaja Anneli Tuominen korostaa.

Tunnuslukulistoja käytettäessä asiakkaan vahvaan tunnistamiseen maksamisen tai maksutilin käytön yhteydessä tulee lisätä elementtejä, jotka varmistavat sääntelyn edellyttämän kaksiosaisen tunnistamisen toteutumisen.

Vahvalla tunnistamisella tarkoitetaan maksupalvelun käyttäjän sähköistä tunnistamista, jossa suojataan tunnistamistiedon luottamuksellisuutta ja käytetään menettelyä, joka perustuu vähintään kahteen kolmesta toisistaan riippumattomasta vaihtoehdosta.

Nämä vaihtoehdot ovat jokin tieto, minkä vain maksupalvelun käyttäjä tietää, jonkin hallussapito, mikä vain maksupalvelun käyttäjällä on hallussaan, sekä maksupalvelun käyttäjän yksilöivä ominaisuus.

Finanssivalvonnan kannanotto ei ota kantaa tunnuslukulistojen käytön jatkamiseen muissa kuin maksamiseen ja maksutilin käyttöön liittyvissä palveluissa, kuten esimerkiksi viranomaisten palveluissa.

Lue myös: Pankkitili avattiin väärennetyllä henkilökortilla ja haettiin kymppitonnilla pikavippejä – tunnistatko petoksista epäillyt?

Kommentoi Facebookissa