Pankkikortteja kopioitiin Suomessa, rahanostot tehtiin Aasiassa – poliisille 19 rikosilmoitusta

Kun uhrin huomio on siirtynyt pudotettuun seteliin, varas on vaihtanut uhrin pankkikortin toiseksi kortiksi.

Erilaiset huijaustavat myös pankkiautomaateilla ovat yleistyneet. (Kuva Fotolia)

Vielä ei ole varmaa käsitystä missä täsmälleen korttien kopioiminen on tapahtunut.

RIKOS Keski-Suomessa kolmen viimeisen päivän sisällä poliisille on tehty 19 rikosilmoitusta samankaltaisista maksuvälinepetoksista, joissa on nostettu luvatta rahaa asianomistajien pankkikorteilla ulkomailla.

Tilanteet ovat paljastuneet, kun asianomistajat ovat havainneet luvattomat nostot omista tilitiedoistaan tai oma pankki on ottanut heihin niistä yhteyttä. Kaikki tapahtuneet nostot ovat tapahtuneet kuluneen viikon aikana Aasiassa, vaikka asianomistajat kortteineen ovat olleet täällä Suomessa.

Vaikuttaa siltä, että asianomistajien pankkikortit on jossain käyttötilanteessa onnistuttu kopioimaan ja samalla urkkimaan tunnusluvut. Vielä ei ole varmaa käsitystä, missä tämä on tapahtunut. Asianomistajat ovat lähiaikoina liikkuneet ja käyttäneet korttejaan Jyväskylän, Laukaan, Tikkakosken ja Äänekosken sekä Suolahden alueilla.

Aikaisemmin korttien kopiointiyrityksiä on ilmennyt erilaisilla pankki- tai maksuautomaateilla, joihin rikolliset ovat kiinnittäneet lisälaitteita kortin kopioimiseksi ja tunnusluvun tallentamiseksi.

Mikäli automaatti vaikuttaa rakenteeltaan oudolta tai siinä havaitaan ylimääräisiä laitteita, tulee asiasta välittömästi ilmoittaa poliisille hätänumeroon soittamalla lisävahinkojen estämiseksi ja asian välittömästi tutkimiseksi.

Poliisi kehottaa myös tarkkaavaisuuteen muissa maksutilanteissa, joissa maksetaan ostos tai palvelu kortilla. Tässäkin tilanteessa on mahdollista erilaisin keinon urkkia tunnuslukua.

Asiaan liittyvät vihjeet ja havainnot pyydetään ilmoittamaan suoraan poliisin tutkijoille nro 050 456 0471

Kommentoi Facebookissa