Yhdistetyn kilpailijat kovassa kunnossa Ounasvaaralla – samoin Iivo ja Kerttu Niskanen

Arttu Mäkiaho, Eero Hirvonen ja Leevi Mutru jättivät taakseen Itävallan kovat maajoukkuemiehet.

Arttu Mäkiaho, Eero Hirvonen ja Leevi Mutru jättivät taakseen Itävallan kovat maajoukkuemiehet. (Kuva Touho Häkkinen)

Mukana yhdistetyn SM-kisassa oli muun muassa Itävallan koko maailmancupjoukkue.

TALVIURHEILU Tiivis mäen ja yhdistetyn SM- sekä maastohiihdon Suomen Cup -viikonloppu sai tänään toisen mestarinsa. Kainuun Hiihtoseuran Jarkko Määttä hallitsi eilen loistavasti Ounasvaaran mäen ja hyppäsi normaalimäen Suomen mestariksi. Hopealle liiteli Puijon Hiihtoseuran Eetu Nousiainen ja pronssille Kuusamon Erä-Veikkojen Juho Ojala.

Jyväskylän Hiihtoseuran Eero Hirvonen voitti puolestaan yhdistetyn SM-kisassa kultaa tänään Ounasvaaralla. Hirvosen seuraksi palkintopallille kiipesivät hopealle hiihtänyt Kainuun Hiihtoseuran Arttu Mäkiaho ja pronssille noussut Lahden Hiihtoseuran Leevi Mutru.

Eero Hirvonen on ollut syksyn ja alkutalven hyvässä kunnossa. Lokakuun alussa kesä-SM-kultaa Lahdessa voittanut Hirvonen on voittanut niin joukkueen sisäisiä kilpailuja kuin tänään Ounasvaaralla myös avoimet SM-kilpailut, joissa mukana oli viime vuoden tapaan muun muassa Itävallan koko maailmancupjoukkue.

Hirvonen hyppäsi 98,5 metriä ja lähti ladulle samaan aikaan Arttu Mäkiahon kanssa. Mäkiosuuden jälkeen Hirvonen ja Mäkiaho ehtivät pikaisesti miettiä taktiikkaa hiihto-osuudelle. Suunnitelma oli jättää voimia loppukiriin, jos takaa nousee muita haastamaan.

– Yritettiin kohtuu rauhassa ja varovasti lähteä ekaa kierrosta, että jaksaa sitten myllyttää, jos tulee takaa kavereita. Kuitenkin kohtuu tasaista vauhtia pystyi hiihtämään ja viimeisellä kakkosella ottaa irti, summasi Hirvonen hiihto-osuutensa.

Hirvonen karisti Arttu Mäkiahon kannoiltaan, mutta haastajia ei noussut hyvää vauhtia pitäneen Mäkiahon kyytiin. Hopeamies oli tyytyväinen hyppyihinsä, mutta hiihto tuntui hieman tukkoiselta.

– Yritin malttaa omaa intoa startissa. Pyrin hyödyntämään Eeron peesiä, että pääsen mahollisimman helpolla ja säästyisi loppuun voimia. Tiesin, että itävaltalaiset ja Ilkka ja Leevi varmasti lähelle tulee pääsee, mietti Mäkiaho.

Pronssille hiihti päävalmentaja Petter Kukkosen sanoin ”man-of-the-day”, Leevi Mutru, joka lähti hypyn jälkeen 46 sekuntia kärkikaksikon takaa-ajoon. Mutrun hiihtoaika oli tänään koko joukon viidenneksi nopein ja loppukirissä taipuivat niin Ilkka Herola kuin kovat itävaltalaiset.

Iivo Niskanen sai hiihtää kisan ilman uhkaajia, mutta Kerttu Niskasen ratkaisu jäi loppukiriin.
Iivo Niskanen sai hiihtää kisan ilman uhkaajia, mutta Kerttu Niskasen ratkaisu jäi loppukiriin. (Kuva Touho Häkkinen)

Vuokatti Ski Team Kainuun Iivo Niskanen ja Vieremän Koiton Kerttu Niskanen veivät voitot vapaan hiihtotavan takaa-ajoissa Suomen Cupissa. Iivo Niskanen pääsi matkaan poisjäänneistä johtuen vielä alkuperäistä selvemmässäkin johdossa, mutta Kerttu Niskanen nousi voittoon kakkossijalta.

Eilen Hämeenlinnan Hiihtoseuran Laura Mononen voitti naisten kuuden kilometrin perinteisen kilpailun ja Iivo Niskanen miesten yhdeksän kilometrin perinteisen kilpailun.

Kerttu Niskanen sai seitsemän sekuntia edellään lähteneen Laura Monosen kiinni alkumatkasta, ja hiihti Monosen kannassa loppuratkaisuihin asti. Loppukirissä Niskanen oli 0,1 sekuntia nopeampi.

Iivo Niskanen sai hiihtää ilman kovin läheisiä uhkaajia alusta loppuun. Maaliin hän ehti lähes kaksi minuuttia ennen muut palkintokorokesijat keskenään ratkoneita Antti Ojansivua ja Ville Nousiaista.

– Ihan tasaisen kovaa kuitenkin hiihdin. Sen verran sitkas keli oli. Vaikken mitenkään röyhinyt menemään, lihakseen otti. Ei mitään viimeistä loppupuristusta tullut vedettyä, eikä maksimihapon ottaminen tässä kohtaa olisi ollut järkevääkään. Tasainen 15 kilometrin kisa, sain hyvän vedon vapaata alle, Iivo Niskanen sanoi.

Suomen Cup jatkuu seuraavaksi Vantaalla 12.–14. tammikuuta. Miesten cupia johtaa kolmen osakilpailun jälkeen Rovaniemellä tulleen kahden voittonsa ansiosta Iivo Niskanen, naisissa kärjessä on Anne Kyllönen kymmenen pistettä ennen kaksikkoa Laura Mononen ja Kerttu Niskanen.

Kommentoi Facebookissa