Paperi T vetäytyy esiintymislavoilta studioon

Syksyn myötä lehdet katoavat puista ja Paperi T keikkalavoilta. (Kuva Kyösti Karila)

Artistin viimeiset Malarian pelko -keikat nähdään tällä viikolla Helsingin Kulttuuritalolla sekä Tampere-talolla.

KULTTUURI  Porvoolaislähtöinen, mutta sittemmin helsinkiläistynyt Henri Pulkkinen tunnetaan paremmin aliaksella Paperi T. Hän on mm. rap-artisti, dj, radiotoimittaja sekä nykyään myös runoilija. Ennen kaikkea musadiggari.

Haastattelua edeltävä ilta on ollut Pulkkiselle vaiherikas. Ensin yleisön joukossa todistamassa The Curen miltei kolmituntista keikkaa Hartwall Arenalla, jonka jälkeen nilkka suorana esiintymään Ruger Hauerin riveissä Tampereen YO-talolle. Livesetti päättyi poikkeuksellisesti vasta kolmen jälkeen yöllä. Nukkumaan hän on kömpinyt puoli yhdeksältä aamulla.

– Meillä oli eilen todella hauskaa lavalla, flunssainen räppäri kertoo noin kahden tunnin yöunien voimalla.

– Kyseessähän oli siinä mielessä ikimuistoinen keikka, että Ruger Hauer lopettaa. Se tieto paljastettiin vasta setin lopuksi.

Syksy täynnä luopumista

Pyhimyksen, Tommishockin ja Paperi T:n muodostama suomiräpin superkokoonpano ehti julkaista neljä pitkäsoittoa, joista viimeisin (Mature) singahti heti ilmestyttyään Suomen virallisen albumilistan kärkeen. Yhtyeen viimeinen keikka tullaan näkemään Helsingin Kaapelitehtaalla 12. marraskuuta. Liput varattiin luonnollisesti loppuun muutamissa tunneissa. Pulkkisen mukaan Ruger Hauerin lopettamispäätös on pysyvä.

– Ihmisten on tehtävä päätöksiä sen suhteen mihin haluaa panostaa, koska mitään ei pidä jatkaa puolivillaisesti. Mieluumin pistetään pillit pussiin. Harva kokoonpano osaa lopettaa niin sanotusti ajoissa ellei sille ole jotain erityistä syytä, kuten yhtyeen hajoaminen. Meillä ei enää riittänyt aika. Päätös syntyi loppujen lopuksi nopeasti ja oli kaikille selvää, että nyt tehdään näin.

Ennen marraskuuta on vuorossa luopumista myös soolorintamalla, kun Paperi T päättää kaksi vuotta jatkuneen kiertueensa Malarian pelko -debyyttialbumin tiimoilta konserttisalikeikkoihin Helsingin Kulttuuritalolla (20.10.) ja Tampere-talolla (21.10.). Tämän jälkeen edessä on määrittelemättömän pituinen tauko esiintymislavoilta.

– Osittain se oli sellainen päätös, että pystyy rauhoittamaan aikataulunsa uuden tekemiselle. Välillä on myös hyvä mennä pois. Jos on koko ajan kaikkialla, se alkaa syömään sitä itse juttua eikä mulla ole mitään kiinnostusta olla jatkuvasti framilla, Pulkkinen perustelee.

Henri Pulkkinen kirjaimellisesti tauolla, kuvattuna 21.10. avattavan Olympia-korttelin tiloissa. (Kuva Kyösti Karila)
Henri Pulkkinen kirjaimellisesti tauolla, kuvattuna 21.10. avattavan Olympia-korttelin tiloissa. (Kuva Kyösti Karila)

Takana poikkeuksellinen vuosi

Paperi T:n ensimmäinen soolokeikka järjestettiin Tampereen Bar Passionissa Lost in Music -festivaalilla 17. lokakuuta 2014. Hän astui lavalle kahdestaan Femme en Fourrure -tuottaja Juuso Malinin kanssa, esittäen kappaleet Sä jätät jäljen, Resnais, Beefheart & Aalto, Tapa ja Sanat. Esikoislevy ilmestyi huhtikuussa 2015, nousten avausviikollaan albumilistan ykköseksi, myyden kultaa ja saavuttaen lopulta jopa Teosto-palkinnon.

Malarian pelko kesti nykyisen kertakäyttöviihteen aikakaudella jopa niin hyvin aikaa, että sillä myytiin vielä toinen kevät ja festarikesä täyteen keikkoja. Vuonna 2016 Paperi T nähtiin kaikkialla Suomen isoimmista festareista puutalokorttelien sisäpihoille lähtien. Flow Festivalilla räppäri veti esiintymispaikkansa täysin tukkoon erikoiskeikalla Pekka Kuusiston sekä Samuli Kosmisen kanssa, Helsingin juhlaviikoilla hän toimi Lauri Porran kantaesityksen solistina.

Syksyllä oli vuorossa vielä oman post-alfa -runokirjan julkaisu. Sen 2.500 kappaleen ensipainos myytiin loppuun vain kahdessa päivässä. Nyt saatavilla on jo kolmas painos. Seuraavaksi on aika hengähtää.

Ympyrä sulkeutuu Tampereelle

Siinä missä Paperi T:n sanoitukset Ruger Hauerissa tai muiden artistien kappaleilla vieraillessa perustuvat konseptimaisuuteen, soolomateriaalia varten on elettävä ja koettava asioita, jotta niistä voi kirjoittaa.

– Toinen levy on vasta ihan alussa. En pystynyt heti Malarian pelon jälkeen tekemään uutta albumia enkä mä halunnut tehdä mitään ”malarian pelko kakkosta”, niin sit käytin sen energian ihan muuhun kuin levyttämiseen. Syntyi post-alfa. Nyt melkein heti kun sain kirjan pois systeemistä, niin tuli sellainen fiilis että voisin tehdä taas musaa. On jonkinlainen idea siitä, mitä se vois olla.

Tämän viikon konserttisalikeikat kulkevat nimellä Alfan pelko. Kuten nokkelimmat pystyvät jo nimestä päättelemään, tuoreesta kirjasta irroitetut runo-osuudet ja rap-keikka muodostavat molempina iltoina yhtenäisen kokonaisuuden. Huomionarvoista on, että Passionin baariolosuhteista on edetty Tampere-taloon ja näin Paprun ensimmäinen sooloympyrä sulkeutuu nimenomaan saman kaupungin sisällä Mansessa. Tarkoituksellako?

– Haluutsä tähän jonkun coolin vastauksen vai totuuden, Pulkkinen naureskelee.

– No, päivät vain sattui menemään näin. Bookattiin ne ajankohdat jotka oli mahdollista saada. En kuitenkaan valita! Tampere kohtelee aina hyvin.

Kommentoi Facebookissa